Početna»Novosti»U Portu se otvara 'Svet vina' vredan 100 miliona evra
22.07.2020.

U Portu se otvara 'Svet vina' vredan 100 miliona evra

Interaktivna postavka na 55.000 kvadratnih metara obuhvata izložbe, vinsku školu, restorane, barove, umetničke prostore...

novost u portu se otvara svet vina vredan 100 miliona evra vinski magazin vino fino
Nova turistička atrakcija u Portu svedoči o tome do koje se mere savremeni vinski svet trudi da bi se približio mlađim generacijama. U pitanju je interaktivna postavka World of Wine, u koju je uloženo neverovatnih 105 miliona evra, a prostire se na 55.000 kvadratnih metara nekadašnjih vinskih podruma u ovom portugalskom gradu čuvenom po istoimenom fortifikovanom vinu.

Atrakcija i interaktivni, višenamenski prostor čije je otvaranje zakazano za 31. juli imaće različite celine. Najvažnija među njima je izložba Porto kroz vekove. U Svetu vina radiće i vinska škola sa WSET akreditacijom, održavaće se gastronomske radionice, umetnička dešavanja...

Posetioci će na raspolaganju imati i različite restorane i vinske barove, sagrađene u obnovljenim vinskim podrumima, a jedan od najlepših delova kompleksa biće mali trg sa pogledom na grad Porto.

Adrijan Bridž, prvi čovek kompleksa World of Wine, kaže da, nažalost, 31. jula neće biti otvoreni baš svi njegovi delovi.

- Biće potrebno nešto više vremena da sve bude gotovo - navodi Bridž, koji kaže za Decanter da se nada da će centar privući novu generaciju vinskih turista, željnih da steknu nova iskustva i da se "urone" u lokalnu kulturu.

- Naš cilj je da World of Wine definiše Porto kao turističku destinaciju. Ne samo da priča priču o vinu po kome je grad poznat širom sveta, več i o gradu, njegovim žiteljima i njihovim avanturama kroz vekove - rekao je Bridž.

Bridž je rekao i da je svestan zabrinutosti onih koji veruju da će World of Wine postati vinski Diznilend, ali da veruje da je ovaj kompleks sagrađen u duhu poštovanja drevnog grada i da je njegova izgradnja dala novi smisao postojanja donedavno suvišnom skladišnom prostoru.