Početna»Novosti»U prodaji je sprava koja vino oslobađa od sulfita!
03.09.2017.

U prodaji je sprava koja vino oslobađa od sulfita!

Tvorci naprave po imenu Ullo navode da ovaj filter koji se postavlja na vrh čaše za vino uklanja sulfite iz vina tokom sipanja i da iza ove čarolije stoji specijalni polimer

novost u prodaji je sprava koja vino oslobađa od sulfita vinski magazin vino fino

Spravica koja, navodno, uklanja sulfite, odnosno, sumpor dioksid iz vina na putu je da postane globalni hit među vinopijama. Gadžet po imenu Ullo već je postigao uspeh u SAD, a nedavno je, preko Velike Britanije, stupio i na tržište Evrope.

Autor ovog izuma je Džejms Kornacki, koji je, kako piše Dekanter, sredstva za izradu prve serije proizvoda prikupio tokom uspešne kampanje na Kickstarteru - pre dve godine uspeo je da dostigne sumu od 300.000 dolara koje je uplatilo više od 2.000 malih investitora. Ullo je imao debi na tržištu prošlog septembra, po ceni od 79 dolara.

Tvorci ove naprave tvrde da Ullo, u suštini filter koji se postavlja na vrh čaše za vino, uklanja sulfite iz vina tokom sipanja i da iza ove "magije" stoji specijalni polimer koji ni na koji drugi način ne menja osobine vina. Nakon početne kupovine ovog gedžeta, kupci moraju da poručuju i dodatne filtere kako bi zamenili stare i zasićene, a jedan paket filtera za Ullo staje 20 dolara.

Svetska pomama za prirodnim vinima dovela je do toga da potrošači u sve većoj meri obraćaju pažnju na to u kojoj meri vino koje kupuju sadrži sulfite, odnosno, sumpor dioksid. To jedinjenje, koje je vekovima neophodno sredstvo u proizvodnji vina, pomaže u sprečavanju oksidacije vina i očuvanju njegove svežine. Na tlu Evropske unije sulfiti moraju biti navedeni na etiketi kao sastojak vina, a njihova koncentracija ograničena je na 150 miligrama po litru crvenog vina i 200 miligrama po litru belog vina. U SAD je dozvoljena koncentracija 350 miligrama po litru. Najvažniji razlog za ograničenje koncentracije sulfita je to što ovaj sastojak kod nekih ljudi može da izazove alergijsku reakciju.

Još nije jasno da li Ullo zaista gotovo u potpunosti "oslobađa" vina od sulfita u skladu sa tvrdnjama proizvođača i sve što znamo do sada je da je proizvođač na briljantan način iskoristio tržišnu situaciju u kojoj reč "sulfiti" jednu veliku grupu kupaca, najčešće bez ikakvih osnova, asocira na fabričko, masovno proizvedeno vino bez autentičnog kvaliteta.