Početna»Novosti»U Skoplju će se u junu birati najbolja vina Balkana!
13.01.2021.

U Skoplju će se u junu birati najbolja vina Balkana!

Jubilarno, deseto po redu takmičenje Balkans International Wine Competition, biće održano u prestonici Severne Makedonije od 2-4 juna

novost u skoplju će se u junu birati najbolja vina balkana vinski magazin vino fino
Deseto, jubilarno izdanje najvećeg balkanskog vinskog nadmetanja, The Balkans International Wine Competition, biće održano od 2-4. juna ove godine u Skoplju! Istog meseca, od 17-19. juna, u Sofiji, ispred Nacionalne palate kulture, biće održana velika vinska smotra Balkan Wine Festival, najavili su organizatori ovog važnog susreta balkanskih vinara i vinskih stručnjaka iz celog sveta.

Kako kažu organizatori, nakon velikog uspeha prošlogodišnjeg takmičenja održanog u Beogradu, BIWC nastavlja rotaciju zemalja domaćina, sa ciljem da pospeši saradnju vinara iz svih balkanskih zemalja, kao i njihovu promociju u regionu i ostatku Evrope.

- Verujem da će energija i nadahnuće koje ulažemo u organizaciju takmičenja dovesti do još jednog odličnog događaja. Prošlogodišnja neočekivana kriza nanela je veliku štetu industriji vina, ali vinari su ljudi koji u svoj rad ulažu veliku strast, ambiciju i inspiraciju.. Verujem da će forumi kao što je predstojeći, deseti BIWC obezbediti platformu za vinarije koja će im omogućiti da se uhvate ukoštac sa krizom – rekla je izvršni direktor BIWC, Galina Niforu.

Predsedavajući žirija BIWC, Konstantin Lazarakis MW, prvi balkanski nosilac titule Master of Wine, rekao je da će ovaj događaj biti izuzetna poslovna prilika.

- Vina Balkana su kvalitetna i autentična, a to je tačno ono što kupci vole. Deseti, jubilarni BIWC ne samo da će biti od koristi vinoljupcima, već i predstavnicima horeka sektora koji će moći da se upoznaju sa regionalnim vinima i njihovim proizvođačima – naveo je Lazarakis.

Nakon završetka takmičarskog dela, 4. juna, biće održana izložba svih prispelih vina. Takođe, u planu je i bogat program masterklasova i seminara, namenjen vinskim porofesionalcima i vinoljupcima iz Severne Makedonije, kao i gostima ove zemlje.

Najbolje vino Balkana biraće ugledan žiri u kome će ove godine biti najmanje četiri nosilaca titule Master of Wine. Prošle godine je nagrada za najbolje balkansko vino pripala srpskoj vinariji Aleksandrović za vino Trijumf selekcija 2019, a naši vinari osvojili su i tri velika trofeja, osam duplih zlata i 36 zlatnih medalja.

Povezani unosi