Početna»Novosti»U Sloveniji predstavljeno vino pravljeno u tami
19.10.2020.

U Sloveniji predstavljeno vino pravljeno u tami

Penušavac Untouched by Light napravljen je od grožđa branog usred noći, odležavao je u pećinskom mraku i prodaje se u bocama koje ne propuštaju svetlost

novost u sloveniji predstavljeno vino pravljeno u tami vinski magazin vino fino
Odavno je poznato da svetlost menja hemijsku strukturu vina, ali, koliko je poznato, do sada se niko nije odvažio da napravi, eksperimenta ali i prodaje radi, vino koje je nastalo u potpunom mraku!

Slovenačka kuća Radgonske Gorice nedavno je predstavila svoj krajnje nesvakidašnji projekat Untouched by Light, penušavo vino nastalo pod motom da se "najbolje stvari dešavaju noću".
Ovaj penušavi šardone napravljen je od grožđa koje je brano isključivo u noćnim satima, sazreva je u podrumu bez ikakvog izvora svetlosti, i prodaje se u naročito zaštićenim bocama kroz koje ne prodire nijedan foton svetlosti.

Slovenački vinari kažu da je osnova njihovog eksperimenta istraživanje koje je 1989. sprovela naučnica En C. Noubl, koja je proučavala dejstvo svetla na penušava vina i došla do zaključka da ultraljubičasto svetlo otupljuje arome voća i uvodi neželjene aromatične note u vino.

Noćna berba uz infracrvene naočari (foto: Radgonske Gorice)

- Vino Untouched by Light pravi se od odabranih grozdova šardonea i fermentira u boci. Ono što ovo vino čini jedinstvenim je proces sazrevanja. Ono sazreva dve do tri godine u pećinama Radgone u Sloveniji, izvan dodira spoljnjeg sveta i u potpuno odsustvu svetlosti. Mi to zovemo "vino pravljeno tamom". Tokom berbe, okretanja boca i pakovanja vina koristimo infracrvene naočari za noćni vid. Kada vino izađe iz pećine, flaširamo ga u crne, neprozirne boce upakovane u vakuumski zapečaćene crne kese koje sprečavaju dodir sa svetlom i vazduhom. Preporučujemo da se vino degustira u dobrom društvu i u potpunom mraku - rekao je izvršni direktor vinarije Radgonske Gorice, Borut Cvetkovič.

U premijernoj berbi 2016. napravljeno je 2.000 boca vina, a proizvođači se nadaju da će ovaj broj u narednoj berbi podići na 3.000. Prve boce ovog neobičnog vina biće puštene u prodaju sledeće godine.