Početna»Novosti»U toku je ocenjivanje vina za Dekanterove nagrade
02.05.2019.Foto: Decanter

U toku je ocenjivanje vina za Dekanterove nagrade

Na takmičenje DWWA prispelo je 16.500 vina iz 57 zemalja, a među sudijama je i Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino

novost u toku je ocenjivanje vina za dekanterove nagrade vinski magazin vino fino
U Londonu je u toku ocenjivanje vina za šesnaesto po redu DWWA (Decanter World Wine Awards), jedno od najpoznatijih vinskih nadmetanja na planeti. Više od 280 vinskih eksperata iz celog sveta okupilo se u Velikoj Britaniji kako bi tokom nedelju dana ocenili više od 16.500 vina iz 57 zemalja.

Ovogodišnji panel sudija uključuje vrsne poznavaoce vina iz 30 zemalja. Među sudijama su i 70 nosilaca titule Master of Wine, kao i 23 somelijera koji mogu da se podiče titulom Master Sommelier.

Na početku ocenjivanja, sudije je pozdravio Robin Mekmilan, izvršni direktor Dekantera.

- Zaista mi je drago zbog toga što je Dekanter jači nego ikada, i zbog toga što će ovo nadmetanje biti zapamćeno kao najbolje do sada - rekao je Mekmilan. On se osvrnuo i na kvalitet znanja koje poseduju ovogodišnje sudije:

- Osećam strahopoštovanje pred ovom grupom ljudi - rekao je Mekmilan.

Već treću godinu zaredom ocenjivanje se odvija u Excel CentrEd centru u Londonu, a organizatori kažu da ove godine ima znatno više vina nego ranije iz zemalja kao što su Austrija, Kanada, Kina, Grčka, Gruzija, Rusija i Mađarska. Takođe, i iz Srbije je prispeo rekordan broj uzoraka.

Procedura ocenjivanja je ista kao i do sada. Vina koja dobiju od 86 do 89 poena biće ovenčana bronzanom medaljom, ona od 90-94 poena osvojiće srebro, a zlato pripada vinima koja zasluže od 95 do 96. poena. Vina koja osvoje od 97 do 100 poena dobiće platinasto priznanje, a najbolja od najboljih vina poneće titulu Best in Show. Dobitnici nagrada biće o tome obavešteni 21. maja, a rezultati će biti objavljeni na sajtu Dekantera 28. maja.

Ove godine, sudijskom panelu pridružio se i naš vinski kritičar Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino.

- Za sada, utisci sa ocenjivanja su sjajni. Ocenjuje se po sistemu koji i inače preferiram, o svakom vinu i svakoj medalji panel diskutuje i, uz pomoć predsednika panela, zajednički donosi konačnu odluku - ističe Luković, koji dodaje da je naš region odlično zastupljen na ocenjivanju:

- Mislim da perfektnu organizaciju ne treba posebno isticati, sve funkcioniše savršeno. Vina iz Srbije zajedno su u grupi sa ostalima sa Balkana, od Slovenije do Grčke i Bugarske, i utisak je da vina iz naše regije ima više nego ikada. Kriterijumi su izuzetno visoki, a sve zlatne medalje idu na ponovno testiranje - kaže naš urednik.

Više o Dekanterovom ocenjivanju, iz prve ruke - čitaćete uskoro!