U hotelu Hammeum u Prokuplju od 22. do 24. oktobra biće održan stručni kurs pod
nazivom Savremeni pristup proizvodnji vina sa pečatom teroara, jedinstvena prilika za upoznavanje sa najmodernijim vinogradarskim i vinarskim tehnikama u službi očuvanja vinske tradicije.
Tokom tri dana trajanja kursa učesnici će se upoznati sa modernim pristupima u proizvodnji grožđa i vina, ključnim za unapređenje kvaliteta, smanjenje troškova proizvodnje i povećanje konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu, a posebna pažnja biće, najavljuju organizatori, posvećena vinima autohtone sorte prokupac iz različitih regiona naše zemlje. Kurs organizuje
AgroNET - Centar za obrazovanje i istraživanja, uz podršku
USAID-ovog
Projekta za konkurentnu privredu.
Kurs će voditi stručni predavači iz oblasti vinogradarstva i marketinga:
dr Slavica Todić, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu,
dr Miroslav Nikolić, Centar za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu,
Vladan Nikolić, enolog,
Matej Korenika, vinarija Korenika & Moskon iz Slovenije i
Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino.
Kroz predavanja, radionice, primere dobre prakse i konkretne savete, biće pokriven širok spektar tema, od savremenog pristupa podizanju vinograda i značaja vinogradarske prakse za ekspresiju teroara u vinu, preko zemljišta i ishrane loze kao faktora teroara, do enoloških postupaka, biodinamičkog i organskog pristupa vinarstvu i vinogradarstvu i modernog pristupa marketingu i promociji vina.
Kurs ima i praktični deo koji će biti održan u vinogradima Prokupačkog i Župskog vinogorja. Kurs je, kažu organizatori, namenjen vinogradarima, vinarima, vlasnicima vinarija i konsultantima. Registracija je obavezna, a broj učesnika je ograničen na 20 polaznika. Kotizacija iznosi 6.000 dinara za sva tri dana. Za vreme trajanja kursa učesnicima su obezbeđeni osveženje i ručak, a drugog dana kursa održaće se svečana večera –
Terroir party.Budući polaznici kursa mogu se prijaviti putem popunjavanja obrasca na
ovom linku, a krajnji rok za prijavu je 15. oktobar. Dodatna pitanja mogu se postaviti putem imejl adrese
kurszavinare@gmail.com.