Početna»Novosti»Udruženje Balkanska vina - novi most saradnje
26.05.2023.

Udruženje Balkanska vina - novi most saradnje

U Skoplju je održan simpozijum koji je okupio regionalne vinske entuzijaste i eksperte, kao i predstavnike velikih vinarija Balkana

novost udruženje balkanska vina - novi most saradnje vinski magazin vino fino
Renomirani svetski vinski novinari posetili su i makedonske vinarije

U prostorijama Edukativnog centra M6 u skoplju pre nekoliko dana održano je prvo izdanje simpozijuma Balkanska vina. Ovo je ujedno bio i završni događaj projekta na kojem je i kreirana zajednička marketinška strategija vina za zemlje zapadnog Balkana.
Podržan od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ovaj skup je na jednom mestu okupio vinske entuzijaste, međunarodne eksperte iz industrije i regionalne vinarije da proslave inicijativu o osnivanju inicijative Balkanska vina i promovišu izuzetnu vinsku priču sa Balkana.

Skup je započeo serijom govora o saradnji koje su održali Svetozar Janevski, predsednik Vina iz Makedonije, potom Miloš Milovanović, specijalista za podršku investicija u agrobiznisu u Investicionom centru UN FAO, Nemanja Grgić, glavni menadžer za agrobiznis u EBRD i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u vladi Severne Makedonije.
Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorka Vina iz Makedonije, predstavila je viziju i ciljeve zajedničke inicijative Balkanska vina, rekavši da će novo udruženje biti faktor koji spaja vinske industrije iz regiona.

- Strateška inicijativa će popločati put ka unikatnim vinskim ponudama, održivim praksama i povećanoj međunarodnoj prepoznatljivosti, kao i ka razvoju vinskog turizma - ukazala je Jelenković.Frederik Džulija, međunarodni ekspert na projektu, predstavio je marketinšku strategiju za zajednički nastup balkanskih vinskih industrija.

Džulija je istakao da balkanske države imaju odličan geografski položaj i klimu za proizvodnju vina, lokalne sorte koje prave ovaj region posebno autentičnim, kao i odličnu mešavinu velikih i malih vinarija koje doprinose različitosti i snažnoj vinskoj industriji.

Simpozijum održan u Skoplju bio je kulminacija jednonedeljnog putovanja, gde su renomirani svetski vinski novinari posetili šest država Zapadnog Balkana. Cilj putovanja je bio da se otkrije neiskorišćeni potencijal balkanskih vina. Na prvoj panel diskusiji, oni su podelili svoje utiske sa putovanja i dali sopstvene preporuke i gledišta o zajedničkom radu u budućnosti. Preporuke su se pre svega odnosile na fokusiranije brendiranje, promovisanje lokalnih sorti i izgradnju vinskih puteva koji će uključivati zaokruženu turističku ponudu koja neće biti fokusirana samo na vinsku degustaciju.

Druga panel-diskusija je bila posvećena održivoj proizvodnji vina. Jakopo Monzini, službenik za upravljanje prirodnim resursima FAO, Stefano Skardokia, menadžer za obaveštavanje o održivosti u Banfiju i Radoš Vukičević, izvršni direktor vinarije Tikveš diskutovali su o uspešnim modelima održivih praksi u svetskoj vinskoj industriji kao i o lokalnim dobrim praksama.

Udruženje Balkanska vina se zasniva na memorandumu o saradnji kojim je 2019. godine osnovana Balkanska vinska mreža. Ona je imala za cilj da pomogne u određivanju strateških pravaca o budućem održivom razvoju vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu, a inicijativa za osnivanje udruženja Balkanska vina je njen prirodan nastavak.