Početna»Novosti»Uhvaćeni falsifikatori čuvenog vina iz Toskane
16.10.2020.

Uhvaćeni falsifikatori čuvenog vina iz Toskane

U velikoj policijskoj operaciji u Italiji zaplenjeno je više od 4.200 boca sa etiketom vina Bolgheri Sassicaia koje je Wine Spectator proglasio za najbolje na planeti

novost uhvaćeni falsifikatori čuvenog vina iz toskane vinski magazin vino fino
Italijanska policija zaplenila je, kako prenosi britanski Gardijan, više od 4.000 boca falsifikovanog vina. Predmet velike kriminalne operacije bilo je zaista izuzetno supertoskansko vino, Bolgheri Sassicaia vinarije Tenuta San Guido, koje je Wine Spectator prošle godine proglasio za najbolje na planeti, a Robert Parker mu dao 100 poena!

Kako je navela policija, falsifikovano vino napravljeno je na Siciliji, flaširano u boce kupljene u Turskoj i označeno etiketama odštampanim u Bugarskoj. Falsifikatori su napravili oko 4.200 boca, među kojima su preovladavale berbe 2010 i 2015, koje kod ovog vina važe za izuzetne.

- Istraga je započela sasvim slučajno, kada su dva pripadnika finansijske policije naletela na kutiju falsifikovanog vina na ulici grada Empolija u Toskani, koja je verovatno ispala iz kamiona - ispričao je Đuzepe Kreaco, glavni istražitelj u Firenci.

Da bi ova slučajnost (ako je posredi slučajnost, a ne "legenda" kojom se prikriva učešće zaštićenog svedoka-saradnika) bila još zgodnija za istražitelje, u kutiji se nalazila i ceduljica sa dva telefonska broja koji su omogućili policiji da započne istragu.

- Istraga je dovela do hapšenja dve osobe koje su izvele ovu prevaru na najbrižljiviji mogući način. Ipak, imali smo sreće i uspeli smo da blokiramo prodaju ovih boca na kojima se nalaze etikete jednog od najčuvenijih vina u Italiji - rekao je Kreaco.

Istražitelji su rekli da je nekoliko trgovaca iz Kine, Koreje i Rusije naručilo oko 1.000 boca ovog vina, po ceni koja je 70 procenata niža od cene originala, koja iznosi više od 300 evra.

Bolgheri Sassicaia je vino bordovskog stila, i smatra se najeksluzivnijim vinom Apeninskog poluostrva. Ova moćna kupaža kaberne sovinjona i kaberne frana sazreva u francuskom hrastu 24 meseca, nakon čega je spremna za dugo čuvanje tokom kojem mu cena raste u nebesa: na aukciji održanoj u njujorškom Sotbiju 2015. godine, sanduk vina iz izuzetne berbe 1985. godine prodat je za oko 15.000 evra.