Početna»Novosti»Uklonjen prvi i jedini bankomat koji toči proseko
11.02.2020.

Uklonjen prvi i jedini bankomat koji toči proseko

Konzorcijum za zaštitu apelacije Proseko izuzetno je gnevno reagovao na postavljanju mašine koja je u srcu Londona besplatno točila italijanski penušavac

novost uklonjen prvi i jedini bankomat koji toči proseko vinski magazin vino fino
Stanovnici Londona imali su priliku da nešto manje od dve nedelje uživaju u jedinstvenom "bankomatu" koji je besplatno točio proseko vino. Automat za točenje vina postavio je lanac vinoteka Vagabond Wine 30. januara, a neobični, žuti aparat koji besplatno služi vino postao je viralni hit na internetu, na šta su u ovoj vinoteci svakako i računali. Naprava po imenu APM (Automatic Prosecco Machine) bila je inspirisana, kažu u kući Vagabond Wine čuvenim italijanskim restoranom Osteria Senc'Oste u kome gosti sami sipaju proseko i ostavljaju onoliko novca koliko misle da treba.

Londonski automat nije klasični enomat - od njega se razlikuje po tome što je programiran tako da natoči samo jednu čašu, ne toliko zbog štednje vina (barem tako kažu tvorci ovog projekta) koliko zbog poruke da u vinu treba uživati umereno.

Atraktivna ideja, dobra reklama - APM je mogao da postane trajni turistčki hit u Londonu. No, bankomata koji toči vino od juče više nema: italijanski konzorcijum za zaštitu apelacije Proseko izuzetno je burno reagovao na postavljanje APM mašine, preteći vinoteci Vagabond tužbom zbog varanja britanskih potrošača, koji, kažu, ne vide etikete kada piju proseko iz automata i ne znaju da li je u pitanuju proizvod sa kontrolisanim poreklom. Kako ističe hrvatski portal Plava kamenica, ovo je "neobičan prigovor iz institucije koja je suodgovorna za toliko preterano širenje apelacije Prosecco da se sada pod tim imenom proizvode vina koja nemaju nikakve veze ni s tradicijom ni kvalitetom". Bilo kako bilo, prigovor je urodio plodom i vinoteka Vagabond odlučila je da ukloni spornu mašinu, radije nego da se suočava sa tužbom moćnog konzorcijuma iz Italije.

Povezani unosi