Početna»Novosti»Umeće sporog uživanja
25.12.2025.piše: Ana Rusanov Vračević

Umeće sporog uživanja

Reportaža: Čarda Aqua Doria, Novi Sad

novost umeće sporog uživanja vinski magazin vino fino
foto: Dragana Đorović
Naš alat ovde su slova i reči. Sa tim alatom sada bismo da vas navedemo da Novi Sad osetite dušom i srcem, da čujete kako teče moćni Dunav, da se zanesete pesmom tambura, usporite vreme, zaronite u samu esenciju panonskih ukusa i mirisa, te u jedan trenutak spojite prošlost, sadašnjost i budućnost. I baš zato pišemo o čardi Aqua Doria, nezaobilaznom mestu podno Petrovaradinske tvrđave na kom se uživa, gustira, opušta i sreće sa prijateljima od dve decenije

Tmuran jesenji dan, Dunav valja svoje talase, a čarda Aqua Doria sija tek postavljenom novogodišnjom dekoracijom. Ovo kultno novosadsko mesto, sa tradicijom dužom od 20 godina i pričama utkanim u urbane legende ovog grada, danas ima novo lice. Nipošto ne treba pomisliti da je to nešto moderno i drugačije, jer ovde je avangarda u tome da se neguje duh Novog Sada i način života koji se odupire svemu što je brzo i kuso.
Ovde ljudi dođu da istinski uživaju, da se odmore i zaborave na tempo koji imaju tokom nedelje. Brige ostaju kod kuće, a gosti dođu da se opuste uz muziku, Dunav, vino, prijatelje…

Teodora Živković, menadžerka čarde Aqua Doria

Novo lice ovog mesta je Teodora Živković, mlada menadžerka Aqua Dorije, rođena Novosađanka koja sigurnom rukom vodi restoran koji je pre dvadesetak godina osnovao legendarni Borivoje Đurović, ugostitelj za kog se vezuju mnogo kultna mesta, od barova i diskoteka, do ozbiljnih restorana u Novom Sadu. Baš ovde na Čardi, on je voleo da svoje goste dočeka lično, a gotovo svako ko ga je poznavao i danas ima pregršt anegdota o njemu. Čuveni Bora ovom mestu dao je energiju i magiju, koja se i danas oseća, i postavio visoku lestvicu kvaliteta usluge. Posle Borinog preranog odlaska, ostale su anegdote i legende, kao i čarobna dunavska čarda koju utabanim putevima nastavljaju da vode nove generacije. Teodora i njen tim trude se da opravdaju ono što je Bora ostavio iza sebe – topli ambijent čarde, gostoprimstvo, osećaj kao da ste kod kuće, zanosna riblje i mesne specijalitete.

– Dorasli smo zadatku da sve to ispratimo. Jeste pritisak jer je Bora bio velika ličnost Novog Sada, ali mislim da mi taj zadatak očuvanja njegovog nasleđa dobro ispunjavamo – počinje priču Teodora.

Znanje o ugostiteljstvu ona je sticala kroz praksu, a ulogu menadžerke zamišljala je potpuno drugačije pre nego što je stala na čelo restorana kroz koji dnevno zna da prođe i do 500 ljudi, koji ima tridesetak zaposlenih i otvoren je svih sedam dana u nedelji. Ključ od čarde pronalaze samo dva puta godišnje, za vreme Božića i Uskrsa – sve ostale dane rade, služe doručak, ručak i večeru i radni dan završavaju u ponoć, a vikendom jedan sat kasnije.



- Mislila sam da će sve biti jednostavnije, da ima manje obaveza i pritisaka. Svaki dan počinje u osam ujutru, podrazumeva vođenje računa o baš svemu što možete da zamislite da jednom restoranu treba - od samog ambijenta, prijema gostiju, rezervacija…Vodim računa o osoblju, njihovoj edukaciji, snalaženju i adaptaciji. Ipak je ovo veliki sistem, imamo oko 300 sedećih mesta uključujući i baštu. Naravno, da bih to sve postigla, postoji jasna hijerarhija, svako zna svoj posao i onda sve lakše funkcioniše - objašnjava Teodora.

Najveća podrška je uigran i iskusan tim, pre svih tu je Lazar Đurišić, dugogodišnji šef kuhinje, a zatim i Vlada Baštovanov, koji joj je preneo znanje i sad je njena desna ruka u vođenju restorana.

- Sa osobljem nemamo problema jer pokušavamo da pratimo sve zahteve tržišta, smatram da su naši radnici zadovoljni i upravo iz tih razloga nemamo veliki odliv radnika, što možda postoji u nekim drugim lokalima. Sam kostur restorana je čvrst i stoji na jakim temeljima i na to smo ponosni. Svako novi ko dođe, odmah ulazi u uigran sistem i nije teško prilagoditi se. Jedini problem nastane kada gosti ne rezervišu svoje mesto na vreme, pogotovo vikendom, i zaista apelujemo na njh da rezervacije naprave na vreme – kaže Teodora.

Na pitanje kakao se snašla kao žensko u muškom svetu, kao menadžer velikog restorana, Teodora kaže da nije uvek bilo lako izgraditi autoritet.

- Koliko je retkost da je žena menadžer ovako velikog sistema shvatila sam tek kada sam došla na čelo čarde. Većina saradnika i kolega su muškarci, neretko i dosta stariji, sa više iskustva, međutim osetila sam se prihvaćeno i dobrodošlo. Ipak, morala sam da budem glasnija nego neki muškarci i možda malo ratobornija. Bilo je nužno da imam malo čvršći stav, da se malo više distanciram i smanjim osmeh na licu. Velika je stvar što imam kolegu Vladu Baštovanova koji mi je pokazao načine kako da se izborim sa određenim pritiscima, kako da izgradim autoritet i postavim se u određenim situacijama. Imala sam dobrog učitelja – naglašava Teodora.

Ovde se dakle neguju sve vrednosti na kojima je čarda i ponikla. Ovde vreme teče malo drugačije, ništa se ne radi na brzinu – već sve suprotno tome – uživa se sporo i polako i u jelu, vinu i muzici. Baš onako kako Teodora i opisuje svoje goste – kao prijatne ljude koji ne žure i znaju da uživaju. Oni su društveni, komunikativni i otvoreni ali ne vole brz život. Ovde vreme teče sporije i to se na čardi i te kako oseti.

- Nastavili smo i našu tamburašku tradiciju, imamo dva orkestra pravih tamburaša kakvi retko mogu da se sretnu po drugim kafanama i restoranima i na to smo veoma ponosni. Čarda je od početka bila lokal poznat po izuzetnim tamburašima, a onda prirodno i po dobroj atmosferi. Ista dva orkestra prate čardu otkad postoji. To se neće menjati ni po koju cenu – ta tradicija je neodvojivi deo ovog restorana. Aqua Doria ne bi bila to što jeste bez te muzike i ugođaja koji se ovde napravi. Iskusni muzičari nikada ne dozvoljavaju da atmosfera iz lepe boemske preraste u nešto bez stila i ukusa. Iz koncepta nikada ne izlazimo i na to su naši gosti navikli. Ovde vlada prava domaća atmosfera i zato nam se gosti i vraćaju. To nije nešto što je svakidašnje i što može da se vidi svuda i svaki dan. To što mi ovde imamo je danas retkost - kaže Teodora.

Na čardi se održavaju i dva festivala, jedan u novembru koji je ustanovio Bora gde se okupljaju stari gosti koji su ga poznavali i koji su ovde zajedno sa njim uživali u zimskim gastronomskim aktivnostima. Drugi je Festival Aqua Doria koji je prvi put organizovan u maju i pored gastronomije, vina i muzike, posvećen je i Bori i njegovoj viziji čarde koja traje već 20 godina.


- Festival traje dva dana. Prvi dan se odvija u bašti, na bini se smenjuju muzičari, a gosti uživaju u specijalitetima. Drugog dana, program se održava u večernjim časovima i obeležen je dramskim izvođenjima. Ove godine gosti su imali prilike da gledaju i čuju Seku Sablić i Nebojšu Dugalića. Negujemo kulturu Novog Sada i ne dozvoljavamo da se to zaboravi – kaže naša sagovornica.

Fiš paprikaš kao zaštitini znak

U Aqua Doriji služe se sva tri obroka – doručak, ručak i večera. Ovde će vas za početak dočekati vruća domaća pita, tople mekike, tolstolobik – mariniran i u pašteti, grilovani rtanjski sir, domaća turšija… I dok je doručak u toku pali se vatra ispod tri velika kotlića u kom se pravi fiš paprikaš, po kom je ova čarda i najpoznatija. Svaki dan 60 litara, nekada i više. Prave ga u raznim varijantama – klasičan ili filirani, poslužen uz tradicionalni turoš čuso – testo sa mladim sirom i kockicama prepržene slaninice.



Ni ovde ne možemo bez spominjanja Bore koji je odlazio u Bezdan, fasciniran tamošnjim fiš paprikašem. Danima je posmatrao kako se priprema to čuveno jelo, dodaju začini i zakuvavaju fondovi. Mnogo vremena je provodio sa kuvarima, od svakog uzeo po nešto, i uz njegov lični pečat, danas ovde prave fiš paprikaš koji predstavlja, kako kažu, pravo savršenstvo.

Riba se sprema i na talandari ili na žaru, a u ponudi su sveže ulovljeni som, kečiga, šaran, smuđ…

Veliki prijatelj ovog mesta je i slavni kuvar Stevo Karapandža koji je upotpunio mesni deo i na meni uveo njegovu čuvenu svinjsku butkicu sa domaćim krompirom, a i teletina je nešto što ljubitelji mesa ne propuštaju. Rado je viđen gost na ovoj čardi, gde voli da se druži sa ostalim gostima, a njegova jela postala su instant hitovi na jelovniku.




Pravi kuriozitet je da je čarda Aqua Doria jedan od prvih restoran u Novom Sadu koji je imao pažljivo složenu vinsku kartu, još na početku rada 2005. godine, kada se vinska kultura u Srbiji tek podizala iz pepela. Danas se njihova vinska karta bazira na domaćim proizvođačima i lokalnim vinima.

Poslastice se u Vojvodini ne preskaču pa se ovde nude karakteristični specijaliteti - štrudle sa orasima i makom, pita sa višnjama i jabukama, neizostavni čokoladni kolač. Tiramisu je uveo Stevo Karapandža i naravno – sve je 100 odsto domaće.

Čarda Aqua Doria nije običan restoran, to je mesto koje čuva najbolji deo Novog Sada, njegov autentični duh i neke danas zaboravljenje vrednosti – prva od njih je da se nigde ne žuri i da se dugo uživa svim čulima. Čarda je mirna oaza, podsetnik i poziv ljudima da dođu i da se istinski opuste. I mi ćemo se uskoro ponovo vratiti.