Početna»Novosti»Umro je Žorž Dibef, 'papa božolea'
05.01.2020.

Umro je Žorž Dibef, 'papa božolea'

Odlazak čoveka koji je gotovo sam stvorio jedan od današnjih simbola Francuske

novost umro je Žorž dibef papa božolea vinski magazin vino fino
Vinski svet rastužila je vest o odlasku Žorža Dibefa, "pape božolea" i čoveka koji je širom sveta proslavio vina iz francuske apelacije Božole. Žorž Dibef preminuo je u subotu, 4, januara u 87. godini od posledica moždanog udara.

Dibef, osnivač negocijantske kompanije Les Vins Georges Duboeuf koja godišnje na tržište donosi čak 30 miliona boca vina, rođen je 1933. godine u Burgundiji. Duga Dibefova karijera počela je već pedesetih godina, kada je osnovao udruženje L'Écrin Mâconnais-Beaujolais, posvećeno promociji vina iz oblasti Božole. Kompaniju pod svojim imenom osnovao je 1964. godine i u njenom radu od početka se vodio jasnim kriterijumima: sva vina koja su se prodavala pod imenom Les Vins Georges Duboeuf prolazila su strog proces selekcije i na tržište su odlazila samo ona koja su pravljena po najvišim tehnološkim i higijenskim standardima, uz poštovanje teroara i korišćenje tradicionalnih vinarskih praksi. Sedamdesetih godina prošlog veka kult mladog božolea naglo se proširio po svetu, a Dibefova kuća predvodila je ovaj trend.

Dibef se pre petnaest godina povukao iz aktivnog vođenja kompanije, prepustivši kormilo sinu Franku, ali je nastavio da bude ambasador božolea, vina koje je danas jedan od simbola Francuske.