Početna»Novosti»Uspon frankovke u srpskim vinogradima
09.04.2024.Piše: Dušan Vranić

Uspon frankovke u srpskim vinogradima

Degustacija tri srpska vina od sjajne centralnoevropske sorte

novost uspon frankovke u srpskim vinogradima vinski magazin vino fino
Dušan Vranić, somelijer sa bogatim međunarodnim iskustvom koji se više od decenije kalio u nekim od najboljih restorana Njujorka i Filadelfije a danas radi kao generalni menadžer restorana Šapat i Fleur De Sel, za Vino & Fino piše recenzije vina. Ovog puta, Vranićevu pažnju privukla je frankovka, sjajna centralnoevropska sorta od koje se, kako je zaključio, u Srbiji prave sve bolja vina.

Piše: Dušan Vranić

Lemberger, Blaufrankisch, frankovka – ovo su samo su neki od naziva za sjajnu sortu koja dominira vinogradima Burgelanda u Austriji. Mnogi posetioci sajma Wine Vision by Open Balkan, prošlog novembra u Beogradu, mogli su da probaju na štandu medijske kuće Falstaff vina od ove sorte iz vinarija Lidia Heinrich i Moric, a koja spadaju u najlepše izraze frankovke. Kod nas frankovka uspešno pleše izmedju Šumadije i Vojvodine, pa je vreme da se drugi put osvrnem na nju, i na svoje veliko zadovoljstvo utvrdim da je njen kvalitet u lepom usponu.

FRANKOVKA 2020
VINARIJA ILIĆ NIJEMČEVIĆ

Vino rubinsko crvene boje srednjeg inteziteta, bez taloga. Na nosu je čisto, sa aromama zrele šumske jagode, kupine i zrele trešnje. Srednjeg je tela, skladne strukture, finih i mekanih tanina, i u njemu dominiraju arome zrelih šljiva, kupine i zrelog šipurka. Tu je i topla humusna zemlja sa blagim začinskim aromama karanfilića i muskatnog oraha, sa nežnim dodirom mokrog drveta. Nepretenciozno i elegantno vino koje kao da pleše izmedju pino noara i grenaša. Zaista posebna “niša” i sjajan odnos cene i kvaliteta!

U ovom vinu može se uživati leti, na većim temperaturama, podjednako kao i u hladnim danima kada je ono dobra uvertira za vina sa punijim telom. Sortna i elegantna frankovka.
Ocena: 90

FRENK FRANKOVKA 2020
VINARIJA BORA

Vino tamno crvene rubinske boje, bez taloga. Na nosu je zaokruženo i zrelo, voćnog karaktera i veoma ekspresivno, sa floralnim notama latica ruža i lavande. Dominantno je crno voće poput kupina, šljiva i nešto začina - poput sečuanskog bibera.

Punog je tela, sa primarnim voćnim karakteristikama zrele višnje, sočnog nara te divlje kupine sa dodirom crnog bibera i karanfilića. Vino odlikuju sveže voćne arome sa izbalansiranom strukturom alkohola i kiselina, što je fantastičan pomak u odnosu na prethodnu berbu 2019. Ovo je lepa i zaokružena te veoma precizna sortna ekspresija frankovke. Vino sa solidnim evolutivnim karakterom kojem će uvek prijati malo vazduha tokom dekantiranja. Odličan fine tuning frankovke u ovoj berbi!
Ocena: 92+
Cena : 2900 din


foto: facebook.com/boravinarija

FRENK FRANKOVKA 2021
VINARIJA BORA

Vino tamno crvene rubinske boje, bez taloga. Na nosu - zrelo i intenzivno voćno vino sa aromama zrele višnje, svežeg nara sa dodirom mokrog drveta, pimenta, muskatnog oraha te nešto floralne ekspresije hibiskusa. Suvo je, punog tela, preciznih i zrelih ekspresija nara, brusnice, šljive sa dodirom karanfilića, teličeri bibera sa dugim finišom sočne višnje koja isušuje nepce poput mladog nebiola. Još jedna moćna ekspresija ove sorte iz jednog od najstarijih vinograda frankovke u nasoj zemlji.

Jaka struktura sa veoma postojanim taninima koji možda i malo preovladavaju, ali svakako su u evolutivnoj fazi. Kiseline lepo osvežavaju nepce dok su alkoholi na gornjoj granici i dobro integrisani, te vino nije otislo u suvišne džemaste i likeraste note.
Ocena: 90+
Cena: 2900 din


Frenk zaista nastavlja svoju pesmu iz berbe u berbu, menjajući decibele i tonalitet, te pokazujući svu raskoš, raznovrsnost i kapacitet ove sjajne sorte!