Početna»Novosti»Uticajni vodič Gault & Millau stigao je i u Srbiju!
17.11.2021.

Uticajni vodič Gault & Millau stigao je i u Srbiju!

Inspektori čuvenog gastro vodiča već mesecima su prisutni u Srbiji, gde anonimno ocenjuju lokale od fine dining restorana do roštiljnica i pečenjara

novost uticajni vodič gault millau stigao je i u srbiju vinski magazin vino fino
Veoma uticajni međunarodni vodič kroz restorane, prisutan u dvadeset zemalja sveta, došao je i u Srbiju, kako je upravo objavljeno na konferenciji za štampu u beogradskom hotelu Moskva. Inspektori Gault & Millau vodiča, poznatog po favorizovanju moderne gastronomije, već nekoliko meseci su na terenu u Beogradu, ali i po drugim gradovima i restoranima u unutrašnjosti, rekli su izdavači ovog vodiča.

Gault & Millau (izgovara se: Go e Mijo) osnovan je 1972. godine u Francuskoj, a do danas je postao internacionalni sinonim za kvalitet, integritet i kredibilitet. Njegovi autori predstaviće najbolje iz gastronomske ponude u Srbiji u prvom izdanju koje izlazi na proleće 2022, uz podršku Turističke organizacije Srbije. U vodiču će biti predstavljeno nekoliko stotina restorana, barova, kafana i bistroa iz cele zemlje, kao i tridesetak odabranih vinarija koje su se u vodiču našle posle ekspertize međunarodnih inspektora u saradnji sa vinskim stručnjacima iz Srbije.

Na konferenciji se obratila Mira Šemić, direktor izdanja za Srbiju i Sloveniju. Ona je navela da je Gault & Millau najpopularniji vodič u centralnoj Evropi, što je posebno značajno u svetlu činjenice da najveći broj turista u Srbiju dolazi baš iz ove regije.

Kako je objasnila Mira Šemić, ovaj vodič naglašeno nije elististički i u njemu se, osim na fine dining restorane, obraća i puno pažnje na mesta kao što su roštiljnice, pečenjare i taverne i sve ono što lokalnu gastronomiju predstavlja u najboljem svetlu.

- U vodiču će biti i vinarija i nešto kraft pivara, a biće zastupljeni i autentični srpski prehrambeni proizvodi koji se prave na seoskim gazdinstvima - najavljeno je.


Inspektori vodiča Gault & Millau u neprekidnoj su potrazi za inovativnim i savremenim gastronomskim konceptima

Gault & Millau restoranima dodeljuje ocene na skali od 1 do 20, odnosno od 1 do 5 kuvarskih kapa. U obzir se uzimaju kvalitet hrane, šef i njegovo kuvanje, što je osnova rangiranja, iako se ukupnoj oceni dodaju utisci kritičara o usluzi, cenama i celokupnoj atmosferi u restoranu. Mira Šemič je objasnila da su, pored kvaliteta hrane, izuzetno važni kreacija jela, struktura i šefov autorski potpis, kao i da ocenu ne dobija vlasnik restorana već šef: ako on promeni radno mesto, njegove kuvarske kape idu sa njim.

- Trenutno je u Srbiji na terenu sedam inspektora, četiri stranca i tri iz Srbije. Oni su potpuno anonimni i sami plaćaju račune u restoranima - navedeno je na konferenciji na kojoj je rečeno i da se najviša ocena, pet kapa, dodeljuje izuzetno retko, te se može očekivati da je limit srpskih restorana u ovom trenutku – četiri kuvarske kape.

Prisutnima se obratio i Jure Tomič, nosilac četiri kuvarske kape, kao i titule šefa budućnosti u izdanju vodiča za Sloveniju iz 2020. godine. On je rekao da je vodič Gault & Millau u potpunosti nezavisan i da se zaista vidi da su inspektori bili na licu mesta. Što se tiče dometa vodiča, za Tomića je, kako kaže, bilo veoma indikativno da se nakon objavljivanja rapidno povećao broj rezervacija i poseta njegovom restoranu Ošterija Debeluh.

U vodiču za Srbiju, čije objavljivanje omogućava Turistička organizacije Srbije, biće proglašeni i najbolji šef, najbolji mladi talenat i najbolji konobar u Srbiji. Vodič Gault & Millau za Srbiju imaće, kao i ostala nacionalna izdanja, i selekciju zvanu POP, koja obuhvata trendi, a pristupačna mesta – restorane, barove i bistroe sa dobrom hranom i vedrom atmosferom. Ovi lokali ne dobijaju kuvarske kape kao ocenu već su uvršteni u posebnu selekciju.

Vodič će paralelno biti izdat na engleskom i srpskom jeziku.

Gault & Millau osnovali su dvojica novinara Paris-Presse koji su želeli da sa čitaocima podele svoje utiske o hrani. Tako su od novinara postali kritičari hrane koji anonimno odlaze u restorane i probaju hranu. Zanimljivo je da do 2004. godine nijedan šef ni restoran nisu dobili ocenu 20. Te prve dve dvadesetice pripale su, očekivano, francuskim šefovima i restoranima u francuskom izdanju vodiča.