Početna»Novosti»Velika počast Dekantera za Roberta Parkera
26.06.2020.

Velika počast Dekantera za Roberta Parkera

Osnivač kuće The Wine Advocate, inovativni kritičar koji je zauvek promenio svet vina, ušao je u Dekanterovu Dvoranu slavnih

novost velika počast dekantera za roberta parkera vinski magazin vino fino
Vinski kritičar i pisac Robert Parker, osnivač kuće The Wine Advocate i čovek koji je stvorio sistem ocenjivanja vina na skali od 100 poena, primljen je danas u Dvoranu slavnih Dekantera.

- Pisanje Roberta Parkera uvećalo je prodaju i cene vina, kao i očekivanja publike od vina, što je doprinelo rastu kvaliteta - napisao je Endrju Džeford u uvodu u intervju sa Robertom Parkerom koji će Dekanter objaviti 1. jula.

- Parker je degustaciju, konzumaciju i skupljanje vina pretvorio u aktivnost koja je "seksi", koja pokazuje društvenu ambiciju i koja nagrađuje čoveka u kulturnom smislu - naveo je Džeford.

Robert Parker jedan je od retkih velikana u svetu vina koji nije potekao iz sredine u kojoj se cenilo vino. On je naveo da sve do putovanja u Pariz 1967. godine nije ni razmišljao o vinu, a onda se našao u sredini u kojoj je, kako je rekao, "boca koka-kole skuplja od bokala francuskog vina".

- Za mene je to piće, sa niskim sadržajem alkohola, magičnim mirisom i blistavim aromama crnog i crvenog otkrića bilo pravo otkrovenje. Istog trenutka sam postao zavisnik - rekao je Parker na početku intervjua u kome se, kako navode u Dekanteru, osvrnuo na sve faze svoje karijere, i na aktuelno stanje vinske planete.

Pre nekoliko godina Parker je napustio poziv degustatora i kritičara, a prošlog leta je napustio i kuću The Wine Advocate koju je osnovao 1978. godine. U međuvremenu, ova ugledna kuća postala je deo grupe Michelin, nakon poteza koji je integrisao rad najuglednijih vinskih i restoranskih kritičara na svetu.

- Ovogodišnji prijem u Dvoranu slavnik slavi čoveka koji je vinski svet učinio jasnijim milionima ljudi, nadahnuvši ih da gaje i slede strast prema vinu. On je ohrabrio vinare širom sveta da se trude još više i da stvaraju još bolja vina. Nijedna osoba u istoriji nije toliko promenila svet vina, i to na bolje, kao što je to slučaj sa Robertom Parkerom - naveo je Džeford.

Povezani unosi