Početna»Novosti»Velike srpske vinarije na festivalu manastirskih vina
21.09.2022.

Velike srpske vinarije na festivalu manastirskih vina

Među izlagačima na dešavanju zakazanom za subotu, 24. septembar naći će se manastiri Hilandar, Studenica, Dečani i drugi, kao i vinske kuće Radovanović, Matalj, Deurić, Vukoje...

novost velike srpske vinarije na festivalu manastirskih vina vinski magazin vino fino
U porti Hrama Svetog Ilije u beogradskom naselju Mirijevo u subotu, 24. septembra održaće se Festival vina i drugih manastirskih proizvoda, koji će u svom trećem izdanju okupiti ne samo naše najveće manastire već i druge poznate vinarije iz Srbije. Učešće su najavili manastiri Hilandar, Studenica, Dečani, Tvrdoš, Hopovo, Fenek, Bukovo, Koporin, Sukovo, Lelić, Žiča, Kovilj, Patrijaršija - Sremski Karlovci, Lelić, Kaona, Tronoša i drugi, kao i vinarije Radovanović, Deurić, Matalj, Cilić, Temet, Aglaja, Vukoje i Despotika, koje će predstaviti svoja vina, etablirana i na našem i na međunarodnom tržištu.

Pored vina, na festivalu će biti degustirani i drugi manastirski proizvodi – sir, med, rakija, ulja, likeri...

Kao i do sada, festival će pratiti duhovni i kulturni sadržaji, od nastupa dečjih horova, preko obraćanja crkvenih velikodostojnika koji tradicionalno daju blagoslov događaju, do mini koncerta pravoslavnih pojaca i žive gitarske muzike. Festival traje do 20 časova. Čaše za degustaciju zadužuju se po principu dobrovoljnog priloga, najavio je sveštenik Borislav Petrić, starešina Hrama Svetog Ilije u Mirijevu, značajnog verskog objekta podignutog 1833. godine, a obnovljenog 1873. godine kada je dobio svoj današnji izgled.

Na trećem Festivalu vina i drugih manastirskih proizvoda i ovog puta očekuje se dolazak većeg broja zvanica iz javnog života, od predsednika gradskih opština, predstavnika resornih ministarstava Vlade Srbije, vladika SPC, pa do predstavnika vinarskih udruženja.