Početna»Novosti»VELIKI TROFEJ STIŽE U SRBIJU!
18.09.2020.

VELIKI TROFEJ STIŽE U SRBIJU!

Vinarije iz Srbije zabeležile su istorijski uspeh na takmičenja BIWC 2020! Grand Trophy osvojila je vinarija Aleksandrović za Trijumf selekciju 2019, a tu su još tri velika trofeja, osam duplih zlata i 36 zlatnih medalja

novost veliki trofej stiŽe u srbiju vinski magazin vino fino
foto: Bane Marković
Belo vino Trijumf selekcija 2019, šumadijske vinarije Aleksandrović, osvojilo je Grand Trophy za najbolje vino Balkana na takmičenju The Balkans International Wine Competition BIWC 2020, koje je ove godine, po prvi put, održano u Beogradu od 9. do 11. septembra. To vino je ujedno i pobednik u konkurenciji belih vina, a srpska vina zablistala su u još dve kategorije. Za najbolje crveno vino na sudije na ovogodišnjem BIWC odabrale su Cabernet sauvigonon 2017 iz malo poznate vinarije Radlović, dok je Temetovo vino Tri Morave rezerva belo iz 2017 osvojilo veliki trofej u kategoriji maceriranih i oranž vina.


U kategoriji rozea najbolji je bio Epic rose 2019 vinarije Staro Orahovo iz Bugarske, a trofej u kategoriji slatkih vina i ove godine je otiša u Grčku, za vino Vinsanto 2013 vinarije Domaine Sigalas,. Trofej za penušava vina, i ove godine je otišao u bugarsku vinariju Edoardo Miroglio, za penušavac EM Brut Rose 2009.

Trofej za najbolje crveno vino od autohtone sorte osvojilo je Barovo 2017 iz makedonske vinarije Tikveš, a isto priznanje za belu autohtonu sortu dodeljeno je grčkoj vinariji Hatzidakis za Santorini Skitali 2017. Najabolje slatko vino od autohtone sorte je Malvasia 2012 iz vinarije Monemvasia, takođe iz Grčke.

Ceremonija dodele nagrada održana je četvrtak uveče u Sofiji, prilikom otvaranja velikog Festivala balkanskih vina ispred Nacionalne palate kulture. Vinarima iz Srbije, trofeje u kategorijama uručio je srpski ambasador u Bugarskoj Željko Jović, dok je Grand Trophy priznanje, Božidaru Aleksandroviću dodelila dr Lozana Vasileva, zamenica bugarskog ministra poljoprivrede.

- Ovo je neverovatno! Nisam ni sanjao da ću ovako značajanu nagradu primiti u sred zemlje odličnih vina i nepreglednih vinograda, kakva je Bugarska. To je posebna čast, ne samo za vinariju Aleksandrović, već i za celokupno srpsko vinarstvo – istakao je Božidar Aleksandrović prilikom uručenja velikog trofeja. Ponosan je bio i Nebojša Aleksić, vlasnik vinarije Temet, koji je istakao važnost autohtonih sorti poput tamjanike, od koje je stvoreno šampionsko vino Tri Morave bela rezerva 2017, dodavši da je u vinarstvu veoma važno slediti svoje snove.

Ove godine, na takmičenju BIWC sprske vinarije ostvarile su istorijski uspeh, zabeleživši četiri trofeja, osam duplih zlata i čak 36 zlatnih medalja!

Nakon osam godina u Sofiji, najznačajnije balkansko vinsko ocenjivanje, po prvi put je održano u Beogradu, a plan je da narednih godina manifestacija menja države i gradove. Nakon Srbije, organizatori su najavili da će naredna zemlja domaćin biti Severna Makedonija.