Početna»Novosti»VELIKO VINO SA VELIKOG TEROARA
29.06.2020.Promo

VELIKO VINO SA VELIKOG TEROARA

Stari Hrast Merlot Selekcija 2017

novost veliko vino sa velikog teroara vinski magazin vino fino
Pre dvanaest godina, vizija o stvaranju porodične vinarije i destilerije sa sopstvenim zasadima, posvećene pravljenju vina i rakija sasvim tradicionalnog duha, ali uz primenu najsavremenije tehnologije vođene znanjem vrhunskih stručnjaka, ovaplotila se u Podrumu Stari Hrast. U selu Žirovnica, u Šumadijskom vinogorju, pored dvovekovnog hrasta po kome je podrum dobio ime, zasađeni su čokoti sovinjon blana, šardonea, merloa i kaberne sovinjona. Od ovih sorti već godinama nastaju vina koja na sasvim poseban način intepretiraju veličinu i snagu šumadijskog teroara, ali svojom najnovijim merloom Selekcija 2017, Stari Hrast svrstao se među vinarije iz posebne lige najboljih, spremnih i kadrih da stvaraju velika, autentična vina.

Selekcija iz Starog Hrasta je sasvim nova etiketa, poseban merlo sa posebnog položaja, iz izvanredne berbe 2017, koja je i inače donela mnogo izuzetnih vina u Srbiji.

– Godinama pratimo merlo iz posebnog dela našeg vinograda, smeštenog na sam vrh brda, na padini blago nagnutoj ka zapadu. Na tom mestu vazduh stalno struji, zemljište je posebno, pa je grožđe uvek zdravo. Vrlo lako postižemo punu zrelost, istovremeno čuvajući svežinu u grožđu. Topla i suva godina poput 2017. pomogla je našem merlou da nakupi puno ekstrakta i šećera, ali grožđe je ostalo u savršenoj kondiciji, bez prezrelosti, sa idealnim odnosom kiselina – ističe Zoran Stevanović, vlasnik vinarije.

– Vinograd je zasađen 2010. godine, a iz godine u godinu, čak i kad uzmemo u obzir različite karakteristike određenih berbi, primećujemo da sa razvojem vinograda grožđe dobija dodatno na kvalitetu. Naš merlo zauzima jedan hektar, na mešanom zemljištu sastavljenom od gajnjače i smonice izmešane sa kamenom, posebno u dubljim slojevima. To se pokazalo kao idealna kombinacija – kaže Stevanović.

Merlot Selekcija 2017 odležavao je godinu dana u barik buradima, delimično novim, delimično korištenim, a proizvedeno je 2933 numerisanih boca. Tek je na početku svog razvitka, ali već pruža izvanrednu kompleksnost, sa koncentrisanim mirisom crne trešnje, šljive, borovnice i šumskog voća, uz note novog kožnog kaiša, grafitne olovke, cimeta, zelenog bibera i eukaliptusa. Punog, raskošnog je tela, ali skladno, sa puno tanina savršene granulacije. Ukus je postojan, veoma dug, bogat i slojevit. Veliko vino za dugo odležavanje i reprezentativni primer potencijala Šumadije kao regiona za vrhunski merlo.


Ispod senke starog hrasta

U Starom Hrastu poseban ponos izaziva činjenica da se svi proizvodi, od nagrađenih, čuvenih rakija od šljive, viljamovke, kajsije i dunje, do vrhunskih vina, prave isključivo od sopstvenog grožđa i voća, koje je ručno brano u optimalnoj fazi biološke zrelosti u vinogradima površine 10 hektara i voćnjacima koji se prostiru na 15 hektara na visoravni iznad sela Žirovnica, gde dobra zemlja, pitoma šumadijska klima i ruža vetrova stvaraju najbolje moguće uslove za gajenje kvalitetnog voća. Tu se nalazi degustaciona sala sa pedeset mesta u kojoj se posetioci mogu upoznati sa celim asortimanom podruma Stari Hrast, naravno uz tradicionalnu zakusku. Vina i rakije mogu se probati i na mestu koje je trajni simbol Podruma: u senci starog hrasta.

Ekskluzivna distribucija za ekskluzivno vino

Kako vinska industrija u Srbiji raste i razvija se, tako i domaće tržište vina polako menja principe po kojima funkcioniše. Po prvi put, dešava se da distributeri, baš poput negosijana u Francuskoj, izuzetne berbe i ograničene serije premijum vina kupuju unapred, često ulažuću u celokupnu berbu. Na taj način, i Stari Hrast Merlot Selekcija 2017 biće distribuiran u Srbiji zahvaljujući kompaniji Corp JVJV iz Novog Sada.

– Prepoznali smo potencijal vina, konsultovali se sa još nekoliko stručnjaka i predstavnika tržišta, pa smo se odlučili na tu vrstu ulaganja. Merlo iz Starog Hrasta je veliko, posebno vino, kakvo se retko nalazi i moći će da traje godinama. Zato ćemo ga pažljivo distribuirati, zajedno sa partnerima iz drugih distributerskih kuća, isključivo kroz odabrane restorane i vinoteke – naglašavaju u kompaniji Corp JVJV.