Početna»Novosti»Veštačka inteligencija zamenjuje žive vinare
22.07.2017.

Veštačka inteligencija zamenjuje žive vinare

Australijska kompanija Ailytic razvila je složeni računarski sistem koji automatizuje mnoge procese u vinariji, od kontrole temperature do flaširanja i pakovanja

novost veštačka inteligencija zamenjuje žive vinare vinski magazin vino fino

Vina će, kako se čini, u budućnosti praviti računari – mada su ovakve zamisli za sada, ipak, ograničene na vino koje se pravi za masovnu proizvodnju. Australijska kompanija Ailytic razvila je sistem veštačke inteligencije koja će, kako se nadaju, pomoći ogromnim kompanijama koje proizvode vino da optimizuju svoj proces proizvodnje. Tehnika koja se koristi u optimizaciji proizvodnje dobila je naziv “preskriptivna analitika”, a njen rezultat je potpuna automatizacija kontrole temperature, inventara i mnogih drugih aspekata proizvodnje vina. Na osnovu zadatih parametara program stvara najbolji mogući raspored koraka u proizvodnji, štedeći vinarima čitavo bogatstvo.

Uštede koje proces nudi privukle su najveće kompanije na svetu, kao što su Pernod Ricard, Accolade Wines i Treasury Wine Estates.

Polin Paterson, menadžer globalnih poslovnih rešenja u gigantu Pernod Ricard, kaže da je sistem već našao primenu u ovoj kompaniji.

- Koristimo ga u našim pogonima i pomoću njega nalazimo put do efikasnog procesa proizvodnje. Od izuzetne je koristi u upravljanju sirovinama i gotovim bocama, jer imamo tačne podatke o tome koliko nam je vina u kom trenutku potrebno i šta je sve potrebno poručiti - govori Polin Paterson.

Program koristi ogromnu mrežu senzora postavljenih u vinarijama i vinogradima kako bi imao dovoljno informacija o trenutnom stanju u sistemu. Senzori prate ključne procedure i šalju podatke pomoću bežične internet mreže.

Suosnivač i generalni menadžer firme Ailytic, Džejms Balcari, kaže da je program savršen za vinsku industriju jer mu "prijaju" složeni sistemi.

- Naši algoritmi jako dobro rade u procesima pakovanja, flaširanja, same proizvodnje, i logično je da je vinska industrija videla veliki potencijal u ovome što radimo. Ljudi gledaju na vinarstvo kao na nešto romantično, i ono to svakako jeste kada se prave male količine vina, ali većina vina ipak dolazi iz masovne proizvodnje i tu mi stupamo na scenu. Od našeg sistema korist mogu imati i manje vinarije, a njegova cena je takva da je i one mogu priuštiti - govori Balcari.