Početna»Novosti»Veštački jezik nepogrešivo otkriva falsifikovano piće!
07.08.2019.

Veštački jezik nepogrešivo otkriva falsifikovano piće!

Uređaj koji su stvorili istraživači iz Škotske sa gotovo apsolutnom pouzdanošću raspoznaje suptilne razlike između različitih viskija - od godine berbe do vrste bačvi za odležavanje

novost veštački jezik nepogrešivo otkriva falsifikovano piće vinski magazin vino fino
Istraživači sa Univerziteta u Glazgovu razvili su sistem za testiranje pića koji ne može da se, u pogledu subjektivne ocene kvaliteta, meri sa onim koji pružaju profesionalni degustatori, ali je u stanju da sa gotovo apsolutnom preciznošću odredi razlike u starosti i načinu odležavanja različitih viskija. Koristeći mikroskopske čestice zlata i aluminijuma, istraživači su uspeli da naprave "veštački jezik" koji je sa preciznošću većom od 99 procenata raspoznao viskije različitih kuća, godišta i načina odležavanja: u testiranju su korišćeni viskiji kuća Glenfiddich, Laphroaig i Glen Marnoch.

Naučnici su razlili viski preko malenih senzora - pet stotina puta manjih od receptora ukusa na ljudskom jeziku - i sproveli statističku analizu suptilnih razlika u načinu na koji je metal u receptorima apsorbovao svetlost. Rezultati analize pokazali su da bi ovakav senzor bio u stanju da sa gotovo potpunom preciznošću prepozna neželjene manipulacije prilikom proizvodnje viskija, kao i da ukaže na falsifikate.

- Ovaj sistem ne može da identifikuje individualne hemikalije koje utiču na ukus, ali može da ukaže na razliku među njima - objašnjava Alasder Klark sa Univerziteta u Glazgovu, i dodaje:
- Ovo je prvi uređaj na svetu koji koristi nanotehnologiju na ovakav način.

Iako je uređaj prvo testiran na viskiju, on se na isti način može koristiti i za sva ostala pića, uključujući vino, što bi zauvek stavilo tačku na bilo kakve manipulacije proizvođača i doprinelo većem poverenju potrošača.