Početna»Novosti»Vina iz Bordoa više nikada neće biti ista
30.06.2019.

Vina iz Bordoa više nikada neće biti ista

I zvanično je doneta odluka da se dozvoli vinarima iz najčuvenije vinske regije da koriste novih sedam sorti grožđa u kupažama

novost vina iz bordoa više nikada neće biti ista vinski magazin vino fino
Generalna skupština udruženja vinara Bordoa jednoglasno je donela odluku da dozvoli vinarima korišćenje sedam novih sorti u kupažama. Ovaj korak donesen je u sklopu sveobuhvatnog napora vinara da se izbore sa posledicama klimatskih promena, pa se odabrane sorte odlikuju velikom izdržljivošću na visoke temperature i mahom dolaze iz toplijih predela Evrope. Nove sorte moći će da učestvuju u bordovskim kupažama sa najviše 10%, pa vinari iz Bordoa tvrde da ova promena neće mnogo uticati na karakter vina. Doneta je i dosta kontroverzna odluka da etikete vina iz Bordoa ne smeju da uključe i informacije o korišćenju novih sorti.

Ovo je prva ovakva promena od 1936. godine, kada je zvanično utemeljena apelacija Bordo AOC. Sledeći korak je da francuska vlada odobri ove promene, ali se smatra da je to samo formalnost i da će odluka vinara iz Bordoa biti konačna.

CRNE SORTE

Arinarnoa

Sorta dobijena ukrštajem sorti tanat i kaberne sovinjon. Ovo crno grožđe gaji se u južnoj Francuskoj, Libanu i Južnoj Americi.

Turiga nasional

Vrlo poznata portugalska sorta koja se koristi i u proizvodnji portoa.

Kastet

Ova gotovo zaboravljena sorta gaji se još samo na nekoliko lokacija u jugozapadnoj Francuskoj

Marselan

Sorta dobijena ukrštanjem grenaša i kaberne sovinjona veoma je popularna u južnoj Francuskoj. U dolini Rone koristi se u nekim poznatim kupažama.

BELE SORTE

Alvarinjo

Ova popularna aromatična sorta naširoko se gaji u Španiji i Portugaliji.

Peti mansanž

Od ove sorte koja daje visoke kiseline u vinu, u jugozapadnoj Francuskoj najčešće se prave desertna vina. Sorta je popularna i u Baskiji, a odnedavno uživa veliki ugled i među vinarima iz Virdžinije u SAD.

Liliorila

Dobijena ukrštanjem sorti barok i šardone, ova aromatična bela sorta za sada je gotovo nepoznata u vinskom svetu.

Povezani unosi