Početna»Novosti»Vina sa dna mora postala su svetska atrakcija
30.09.2018.

Vina sa dna mora postala su svetska atrakcija

Vino Navis Mysterium, koje dve godine odležava na dubini od 20 metara u zalivu Mali Ston na Pelješcu, privlači sve više ljubitelja egzotičnih vinskih iskustava

novost vina sa dna mora postala su svetska atrakcija vinski magazin vino fino
Hrvatska vina koja su sazrevala na dnu mora postala su globalna medijska atrakcija! Vrlo uspešan eksperiment koji su sprovela dva vinara sa Pelješca, Ivo Šegović i Edi Bajurin, privukao je pažnju novinara Rojtersa koji su pre nekoliko dana objavili vrlo zanimljivu priču o vinima iz amfore, napravljenim od sorte plavac mali, i koja se prodaju pod nazivom Navis Mysterium (Brodska tajna). U pitanju su vina koja dve godine počivaju na morskom dnu, 20 metara ispod površine mora, na savršenoj temperaturi za čuvanje vina.

- U zalivu Mali Ston na ovoj dubini vlada stalna temperatura od 15 stepeni Celzijusa - kaže Ivo Šegović iz vinarije Edivo i dodaje:

- Ovo je idealna sredina za čuvanje crvenog vina.

Proces stvaranja ovih vina je dosta mukotrpan. Vinari govore kako tokom dve godine ležanja na morskom dnu amfore treba uzeti u ruku oko sedamdeset puta. Pravi posao počinje tek kada se amfore izvade, obično tokom zime.

- Amfore se nekoliko sati, ručno, čiste od morskih algi i školjki. Sledi im desalinizacija i sušenje u tamnoj prostoriji sa ventilatorima, pa se tek onda pakuju u drvene kutije i kao takve spremne su za distribuciju. Lom boca iznosi oko deset procenata - objašnjava Ivo Šegović.

Ova vina nisu nimalo jeftina, prenosi Rojters. Jedna boca košta 280 evra, što reflektuje činjenicu da ova vina predstavljaju izuzetan raritet i suvenir par ekselans.

Darko Dabić, somelijer iz Dubrovnika kaže da je ukus vina u izvesnoj meri promenjen boravkom na dnu mora.

- Način na koji je ovo vino sazrevalo uticao je na ukus. Vino iz mora ima mekši i zaokruženiji ukus od vina koje je držano u podrumu - kaže Darko Dabić.

- Vino nema veliki sadržaj alkohola i ima arome višanja i šljiva - opisuje Dabić ukus ovih vina za agenciju Rojters.
U kući Edivo spremaju i novu atrakciju za turiste i ljubitelje vina: mogućnost zarona do mesta gde se čuvaju amfore sa vinom.