Početna»Novosti»VINA SA TRI SUNCA
09.06.2017.Nenad Kostić

VINA SA TRI SUNCA

Predstavljena nova vina Fruškogorskih vinograda iz serije Quet

novost vina sa tri sunca vinski magazin vino fino

U beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure vinskim novinarima i blogerima predstavljena nova berba vina iz serije Quet, iz kuće Fruškogorski vinogradi koja se opredelila da napadne srednji, kod nas nedovoljno jak segment tržišta na kome itekako nedostaju vina koja objedinjuju povoljnu cenu i visok kvalitet. Iz berbe 2016. su na sto u sali za degustaciju stigli novi Grašac, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Traminac i Pinot Noir Rose iz berbe 2016, uz Merlot iz 2013. koji je dozrevao u spskom hrastu 12 meseci.

Serija Quet dobila je ime po keltskoj tvrđavi oko koje se u petnaestom veku razvilo naselje Banoštor, dom Fruškogorskih vinograda. Vina koja smo probali u sebi nose sve odlike fruškogorskog teroara, pre svega prepoznatljivu svežinu tog podneblja, a prvo isprobano vino bio je umereno puni, „hrskavi“, veoma sveži Grašac 2016 sa diskretnim tonovima jabuke petrovače i citrusnog voća. Degustacija je nastavljena sovinjon blanom koji je svojim karakterom na tragu vina od ove sorte iz severnijih regiona Evrope i mirisa u kom se uz lagane herbalne note na tragu koprive i sveže pokošene trave, javljaju ogrozd, citrusi i premenita mineralnost. Sledeća dva vina bila su pino blan i traminac, a potonji je ostavio vrlo pozitivan utisak, uz komentare da je lišen prenaglašene aromatike i da bi ga njegov sveden karakter, usklađen sa osobinama fruškogorskog vinskog podneblja i intenzivnom svežinom, mogao omiliti i kod onih koji inače nisu naročiti ljubitelji ove izuzetno aromatične sorte.

Poslednje vino iz aktuelne berbe bio je Pinot Noir Rose 2016, još jedan pokušaj „kroćenja“ ove zahtevne sorte, a rezultat je vino sa malo višim procentom alkohola nego što očekujemo od rozea, koji je ipak uravnotežen finim kiselinama. Boja je provansalski nežna, a aromatika ide u pravcu zrelog crvenog voća sa intrigantnom začinskom notom crvene paprike.

Nakon degustacije zrelog i sočnom merloa iz 2013, poslužen je i Traminac kasna berba 2012, kao prvo vino u ultra – premijum liniji Tri sunca. Napravljeno od bobica branih početkom decembra, ima sasvim ekskluzivan karakter ali, nažalost, neće ući u slobodnu prodaju. Podseća na dobre nemačke predikate, sa razvijenim mirisom kompota od breskve, meda i oraha, uz notu slatka od ruže. Iako veoma sladak, slast nije preteška i previše napadna, a završni ukus traje beskonačno.

Utisak većine učesnika degustacije jeste da je Tijeri Abere, „leteći vinar“ i konsultant čuvene kuće Rolland Conseils et Prestation, pomogao Fruškogorskim vinogradima da stvore seriju vina vrlo pristupačne cene, koja će na policama koštati u rasponu od 550 do 700 dinara. A u tome svakako nije ni odmogla činjenica da se banoštorski vinogradi nalaze na jednom od najpovoljnijih terena u Vojvodini, tamo gde vinova loza dobija „tri Sunca“: jedno sa neba, drugo sa zemlje – iz odsjaja silikatnog peska kog je prepuno banoštorsko tlo, a treće od refleksije sa površine Dunava.