Početna»Novosti»Vinarija Aleksić lansirala je svoj prvi prokupac
08.03.2023.

Vinarija Aleksić lansirala je svoj prvi prokupac

Za razliku od svih ostalih vina prve ženske vinarije u Srbiji, ovo vino nema lirski naziv već je nazvano po sorti od koje je nastalo

novost vinarija aleksić lansirala je svoj prvi prokupac vinski magazin vino fino
Na minulom Wine Mart-u Vinarija Aleksić iz Vranja premijerno je predstavila svoje prvo vino od prokupca, i to iz berbe 2021. Ovo je, ujedno, i prvo vino iz prve ženske vinarije u Srbiji koje ne nosi ime inspirisano lirikom, već se jednostavno zove – Prokupac.

- Ovo je prva berba koja je izašla na tržište, koja je upravo onakva kako smo je želeli i zamislili. Prokupac kao najznačajnija crna autohtona sorta je dugo bio naša velika želja, koja se sada i ostvarila. Više godina unazad smo eksperimentisali sa njom, isprobavali, tražili pravac i smer - koji nam se dopada – kaže za Vino & Fino Dragana Janjić iz vinske kuće Aleksić, ujedno opisujući ovo vino kao sočno i voćno, sa svilenim taninima i dosta svežine.

Naša najvažnija autohtona sorta inspirisala je vinarke da se pridruže velikom sazvežđu naših vinarija koje vraćaju slavu prokupcu.

- Prokupac je karakteran, tvrdoglavo istrajan i originalan kroz vreme. Jedinstven i neponovljiv , on donosi mirise i ukuse iz davnina u svevremenskom stilu – nadahnuto govori Dragana Janjić i objašnjava kako je došlo do odluke da vino ponese ime sorte:

- Oko imena od starta nismo imali dilemu. Autentičan prokupac, sortni, zaslužuje da se zove bap tako. Ljubičastu nijansu koja se nametnula kao boja prokupca povezali smo sa našom korporativnom bojom. Dali smo mu identitet sada i ostajemo pri njemu. Karakter ćemo možda menjati, ali će uvek ostati u okviru naših zamisli – kaže Dragana Janjić o vinu, ujedno predlažući da se dobro pročita i zapamti opis ove sorte koji su uvrstili u tekst zadnje etikete vina:

- Opis na našoj zadnjoj etiketi je sve što treba znati i ne zaboraviti o prokupcu: Juče gotovo zaboravljen, danas veličan, sutra na vinskoj mapi sveta, prokupac je bio, jeste i biće vino za ponos naše vinske kulture i tradicije!

Tim na čelu prve ženske vinarije u Srbiji - Maja i Marija Aleksić, i Dragana Janjić