Početna»Novosti»Vinarija Bikicki predstavila nova vina i nove etikete
13.05.2018.

Vinarija Bikicki predstavila nova vina i nove etikete

Degustacija je bila namenjena vinskim stručnjacima i novinarima koji su se ponovo uverili da ova kuća ne odstupa od ideje da tržištu nudi uzbudljiva prirodna vina

novost vinarija bikicki predstavila nova vina i nove etikete vinski magazin vino fino

Vinarija Bikicki sa Fruške gore, jedna od najmlađih vinskih kuća u zemlji, predstavila je pre dva dana u vinoteci Wine & Pleasure u Beogradu celu gamu svojih vina. Degustacija je bila namenjena vinskim stručnjacima i novinarima, koji su se ponovo uverili da vinarija Bikicki, čija vina radi pod nadzorom Oskara Maurera, ne odstupa od ideje da tržištu nudi uzbudljiva prirodna vina koja menjaju percepciju o mogućnostima fruškogorskog teroara. O vinima je govorio, i o njima polemisao sa učesnicima degustacije, vlasnik vinarije Đorđe Bikicki.

Prvo vino koje smo probali bio je Traminac 2016, vino koje bi trebalo da predstavlja osnovu ponude kuće Bikicki – cvetno, sveže vino, savršeno za letnje „meračenje“. Usledilo je vino o kome se otvorila veoma zanimljiva polemika o očekivanjima tržišta od sovinjon blana: vino koje će nositi naziv So 2016 niko „na nosu“ nije prepoznao kao sovinjon blan, usled apsolutne dominacije mirisa, složili smo se, kompota od breskve koji se dobijao kao deo vojničkog obroka! Nakon što smo probali Cu 2016 pino griđo, napravljeno u ramato stilu – 4 dana hladne maceracije i 2 dana na otvorenom, usledio je Traminac 2017 sa radnim imenom „necenzurisani“.

Roze od pino noara Nadia 2016 ostavio je vrlo prijatan utisak: lepršavo dizajnirana etiketa boce sugerisala je lako, letnje vino, a u čašama se našlo slojevito, jako piće izvanredno podesno za uparivanje sa hranom. Pinotte 2014, sortni pino noar, takođe je opravdao očekivanja – posredi je elegantno vino naglašenih voćnih tonova i dobro integrisanog barika. Nakon pino noara degustirana je Crna tamjanika 2015, koja je sazrevala 12 meseci u polovnom bariku, vino jako lepe tamne boje koja, utisak je učesnika degustacije, odskače od uobičajenih vizuelnih očekivanja od crne tamjanike. Degustacija je završena predstavljanjem dezertnih vina Makana i Makana Noir, a diskutovalo se i o novom vizuelnom identitetu etiketa, koje su dizajnirali Braća Burazeri.