Početna»Novosti»Vinarija Coronica ponovo u Srbiji
04.10.2017.Nenad Kostić

Vinarija Coronica ponovo u Srbiji

Šest vina iz Istre - tri malvazije, dva terana i jedna bordovska kupaža - stari znanci kojih jedno vreme nije bilo na našem tržištu, predstavljena su na degustaciji u beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure

novost vinarija coronica ponovo u srbiji vinski magazin vino fino
U beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure održana je degustacija vina iz istarske vinarija Coronica, koju sprska publika odlično poznaje, ali čiji su proizvodi neko vreme bili nedostupni. Degustacija je okupila domaće vinske novinare i blogere, kao i velike svetske vinske skitnice Metjua Horkija i Šerin Tan. Vlasnik vinarije, Moreno Coronica, koji je ovu kuću osnovao pre tačno četvrt veka, predstavio je paletu od šest vina - tri malvazije, jednu bordosku kupažu merloa i kaberne sovinjona i dva terana.

Razgovor o istarskim vinima počeo je degustacijom vina Malvazija istarska 2015. i 2016. Moreno Coronica je tokom probanja istakao da njegova kuća teži što prirodnijem procesu proizvodnje, vraćajući se vinarskim korenima svoje porodice.

U svežim malvazijama Coronice najbolje se vidi snaga teroara i razlika među godinama. Opšti je zaključak da je pred 2016. sjajna budućnost i potencijal.

- Ne đubrimo mineralnim đubrivima, ne koristimo herbicide...U podrumu primenjujemo nova znanja ali se trudimo da naš princip rada bude što bliži onom od pre 100 godina. Ne radimo kao što se radilo pre jednog veka ali težimo tome - rekao je Coronica.

Degustacija je nastavljena vinom Gran Malvazija 2016, premijum vinom koje se pravi samo ako berba to dozvoli. Moreno Coronica istakao je da ovo vino u sebi nosi tipične sortne osobine malvazije, uz suptilne note voća.

- Trava, neprimetno drvo, kruška, kora breskve - nabrojao je tri glavne aromatske crte ovog odličnog vina.

U drugom delu degustacije na red su došla crvena vina. Prvo je bilo vino Grabar 2012, kupaža merloa i kaberne sovinjona u jednakim delovima. Dok smo udisali mirise Grabara, Moreno je objasnio svoju viziju vina kao diskretnog pratioca čovekovih velikih strasti.

- Vino nije losion posle brijanja. Previše mirisa nije dobro i miris treba polako tražiti, a vino ne sme biti protagonista već pratnja - rekao je Coronica.

Na kraju, isprobali smo dva terana: Gran Teran iz berbi 2013. i 2011. Dva odlična i veoma različita vina - prvo sa izraženim aromama duvana i kože, a drugo sa vrlo kompleksnim, diskretnim ali zrelim voćnim aromama i visoke mineralnosti. Coronica je ispričao da je teran zahtevna sorta za uzgajanje, i to ne zbog neke velike osetljivosti, već zbog bujnosti ploda, i slikovito objasnio da se sorta mora dobro "izmučiti" da bi dala sve od sebe.

- Od terana se mora napraviti čovek, a ne ludo dete sa krupnim bobicama koje daje previše ploda po grozdu. Ovo se najbolje postiže stavljanjem terana "na muke" jer teran u stresu daje najbolje od sebe. Sve mere koje smo primenili, od obrade tla do defolijacije, dovele su do toga da imamo bobice kao kod merloa - rekao je Moreno Coronica.

Stari znanac, sa svojim malvazijama i velikim teranima, nedostajao je vinopijama u Srbiji. Vratio se na tržište sa ambicijom da obnovi stare pozicije, i ovom prvom degustacijom pokazao da može i ume još bolje nego ranije.