Početna»Novosti»Vinarija poslala lir džet po radnike iz Rumunije!
28.05.2020.

Vinarija poslala lir džet po radnike iz Rumunije!

Italijanska kuća J.Hofstätter rešila je, na sasvim neuobičajen način, problem transporta iskusnih radnika od kojih, kako su naveli, zavisi kvalitet cele berbe

novost vinarija poslala lir džet po radnike iz rumunije vinski magazin vino fino
Letenje privatnim mlaznjakom do sada se smatralo privilegijom vrhunskih menadžera, filmskih zvezda, sportista...U ovaj prestižan klub sada su se upisali i sezonski radnici iz Rumunije, za koje je to bio jedini način da dospeju do vinograda u Italiji. Vinarija J.Hofstätter iz južnog Tirola, u nemogućnosti da reši problem transporta iskusnih radnika iz Kluža u Rumuniji, nastao usled zatvaranja granica zbog pandemije, posegnula je za "džet set" rešenjem i podarila rumunskim vinogradarima putovanje za pamćenje.

Kada je Evropska komisija dala odobrenje za uspostavljanje "zelenog koridora" za transport sezonskih radnika, odahnuli su zaposleni u mnogim vinarijama. Na papiru se činilo da je sve u redu, ali, kada je osam radnika iz Rumunije, koji svake godine dolaze u vinariju, pokušalo da pređe granicu Rumunije i Mađarske, granične službe su ih blokirale, prenosi italijanski internet magazin Winenews.it.

- Naši radnici morali su da se vrate kući iako su imali potrebne garancije. Pokušali smo sve što je u našoj moći da rešimo problem, ali bez uspeha. Nakon dve nedelje telefoniranja, urgencija kod političara u Rimu i Briselu i predstavnika ambasada, kao i nakon intenzivnih diskusija sa kolegama iz vinarskog sektora, odlučili smo da u Kluž pošaljemo privatni mlaznjak sa aerodroma Bolcano. Svesni smo da ovo zvuči kao ozbiljan, čak i ludački trošak, ali bi bez njega budućnost naših vinograda bila ugrožena - rekli su u vinariji najpoznatijoj po vinima od pino noara i traminca.

Foradori Hofšteter, prvi čovek istorijske vinarije u južnom Tirolu, kaže da nije bilo moguće za tako kratko vreme angažovati kvalitetnu radnu snagu.

- Neki kažu da smo mogli da zaposlimo neke od mnogih nezaposlenoj ljudi u okolini vinarije, ali to nije tako lako. Pokušali smo, i neki su nam posle dva sata rekli da je posao pretežak. Takođe, izgubili smo dragoceno vreme pregovarajući sa političarima, a za to vreme smo mogli da neke ljude naučimo delikatnomo poslu zelene rezidbe. Za to se traže ljudi koji imaju potrebno znanje, iskustvo i u vinogradu su na vreme. A taj posao utiče i na ovogodišnju berbu i na početak naredne sezone - kaže Hofšteter i dodaje da su, uostalom, ovih osam radnika apsolutno nezamenjivi ako se želi vrhunski kvalitet vina:

- Ako njih nema, to je kao da nema violina na koncertu u milanskoj Skali - govori poznati vinar.