Početna»Novosti»Vinarija Šato Latur dobila organski sertifikat!
18.12.2018.

Vinarija Šato Latur dobila organski sertifikat!

Konverzija čuvene vinske kuće na organsku proizvodnju snažno je odjeknula u Bordou

novost vinarija Šato latur dobila organski sertifikat vinski magazin vino fino

Menadžer čuvene vinarije Chateau Latour u Pujaku na tvom tviter nalogu otkucao je samo jednu reč: "Sertifikovani". Svi koji prate rad ove vinarije odmah su znali šta je u pitanju: celokupno imanje ove tradicionalne vinske kuće dobilo je sertifikat - organske vinarije. Sertifikat koji izdaje agencija Ecocert dobija se tek posle vrlo detaljnih provera celog procesa uzgoja i proizvodnje i nije ga lako steći, a kada se dobije, znači puno, pogotovo na evroatlantskom tržištu na kome vina iz organske i biodinamičke proizvodnje uživaju veliki ugled i sve se više traže.

Šato Latur, čiji je vlasnik Fransoa Pino još od 1993. godine, nije prva Grand Cru kuća koja je dobila organski sertifikat, ali je prva od velikih kuća najviše klase u okviru Grand Cru klasifikacije (1er Grand Cru Classés) koja je dobila organski sertifikat za svoje crveno vino. Na red da stave prestižnu zelenu oznaku na svoje etikete još uvek čekaju kuće Chateau Margaux, Lafitte-Rothschild, Mouton-Rothschild, Haut-Brion, Petrus, Cheval Blanc i Ausone.

U poređenju sa nekim drugim regijama, vinari iz Bordoa sporije se odlučuju na organsko sertifikovanje. Poznavaoci uzrok za takvo ponašanje vinara traže u vrlo nezgodnoj klimi regiona izloženog uticajima Atlantskog okeana, koja utiče na vinare da se sporije prilagođavaju novitetima, naročito onim koji predstavljaju veliki rizik za berbu. No, sve je više šatoa koji traže organsku sertifikaciju. Među njima su Chateau Climens i Guiraud, proizvođači prvoklasnog soternskog vina, Chateau Palmer u Margou koji još od 2013. koristi biodinamičke tehnike u proizvodnji, i mnoge druge vinske kuće. Vest da je organsku sertifikaciju dobila i kuća Chateau Latour, drevna i čuvena vinarija koja pravi neka od najboljih vina na planeti, svakako će ubrzati konverziju Bordoa u vinsku ekozonu.