Početna»Novosti»Vinarija Zvonko Bogdan: Klub 90+
18.01.2021.Promo

Vinarija Zvonko Bogdan: Klub 90+

Kruna rada vinarije Zvonko Bogdan su otmena, ozbiljna vina koja su prvo stekla lokalnu slavu, a potom se probila i do stolova međunarodnih sudija

novost vinarija zvonko bogdan klub 90 vinski magazin vino fino
Vinarija Zvonko Bogdan postala je istinski ponos Srbije i jedan od njenih najvažnijih ambasadora u svetu dobrog vina, a trud njenih vinara da stvaraju etikete koje će biti ponos svakog podruma poslednjih godina u sve većoj meri prepoznaju sudije na prestižnim, i to onim najvažnijim, vinskim takmičenjima u svetu. Iz ove kuće došlo je i prvo vino iz Srbije koja je dve godine zaredom osvojilo zlatnu medalju na najpoznatijem vinskom ocenjivanju na planeti, ali, to je samo početak priče o velikim, premijum vinima vinarije Zvonko Bogdan...

Smeštena nedaleko od Palićkog jezera i sagrađena u elegantnom stilu panonske secesije, ova impresivna vinska kuća pretvorila se u tačku koja nudi sveobuhvatan pogled na ono najbolje u vinarstvu palićkog kraja - ona priča priču o kulturi vina koja ovde traje već dva milenijuma, o prošlosti palićkih vinara koji su slali svoja najbolja vina u evropske metropole, i o skorašnjoj velikoj obnovi vinske Srbije.

Kruna rada vinarije Zvonko Bogdan su otmena, ozbiljna vina koja su prvo stekla lokalnu slavu, a potom se probila i do stolova međunarodnih sudija koji im iz godine u godinu daju veoma visoke ocene, po pravilu više od famoznih 90 poena. Ovde je stvoreno i verovatno najtrofejnije vino Srbije, moćni, slojeviti Cuvee No. 1, koji je dva puta za redom, u godinama 2018. i 2019. osvojio prestižno Dekanterovo zlato i 95 poena. Kupaža merloa, kaberne frana i frankovke koja je u berbama 2016. i 2017. osvojila srca izuzetno strogih sudija Dekantera spada u vina koja mogu pratiti bilo koji, pa i najsvečaniji povod: meko, elegantno vino izvanredno integrisanog drveta odlikuju arome kupina, crnih ribizli, trešanja, uz diskretne note hrasta, a u ustima se otvaraju svi njegovi brojni slojevi i shvata njegova punoća, sa svilenim taninima i sočnim aromama kakaoa i šljiva. Prelepo vino dobre dubine i strukture....svojeglavo, sofisticirano, mladalačkih tanina i malom notom bezobrazluka - tako su Cuvee No1 opisali članovi Dekanterovog žirija, u isto vreme nesvesno opisujući i duh kraja u kome je napravljena ova potentna i bogata kupaža.

Još jedno vino iz vrha ponude kuće Zvonko Bogdan, Campana Rubimus, upisalo se u prestižno društvo nosilaca zlatne medalje Dekantera. Ovo se dogodilo pretprošle godine kada su i Campana Rubimus 2017 i Cuvee No. 1 2017 uzeli zlatne medalje, učinivši vinariju Zvonko Bogdan prvim podrumom u Srbiji koji se sa takmičenja u Londonu vrati sa dva zlata. Vino Campana Rubimus je bordovska kupaža merloa i kaberne frana, napravljena od najzrelijeg grožđa iz vinograda kuće Zvonko Bogdan, sposobna za dugo odležavanje tokom kojeg će njene arome crnog bobičastog voća, čaja, duvana, kedrovine, i bogati ukus sa baršunastim taninima biti u još većoj meri produbljen. Ovo je vino za velike životne prilike i povode, otmeno i snažno. Kako su rekle sudije Dekantera: kompleksno vino elegantne, kremaste strukture.

Premijum bela vina kuće Zvonko Bogdan u jednakoj meri učestvuju u “berbi medalja”: na prošlogodišnjem Dekanterovom takmičenju, vino Icon Campana Albus 2017 osvojilo je srebro i 92 poena za izvanrednu ekspresiju sorte sovinjon blan i opisano kao kompleksno vino ugodnih aroma citrusa i egzotičnog voća, kao stvoreno za najraskošnije gozbe. Ocenom od 90 poena okićen je i Chardonnay 2017 koji odlikuju najbolje sortne osobine - kremasta, kompleksna struktura i plemeniti dodir voća. Istu ocenu dobio je i upečatljivi, sveži i kompleksni Rose Sec 2019, vino koje godinama stoji na vrhu top liste najboljih srpskih rozea. Pretprošle godine, u “klub 90+” upisao se i Pinot Blanc 2017, izražajno vino sa voćnim i mineralnim karakterom i notama koštunjavog voća, limete i belog cveća, ocenjen sa 92 poena od strane Dekanterovih sudija.

Enolozi, vinogradari i podrumari vinarije Zvonko Bogdan s pravom mogu da kažu da su počeli da ubiraju najlepše plodove dugog i mukotrpnog rada tokom koga su s ljubavlju unapređivali rad i u vinogradu i u vinariji, stvarajući otmena, raskošna i pouzdana vina u koja se ljubitelji vina iz berbe u berbu iznova zaljubljuju. A to je još uvek samo početak...