Početna»Novosti»Vinarka makedonskog porekla osvojila je Ameriku
24.07.2020.

Vinarka makedonskog porekla osvojila je Ameriku

Neobična priča nekadašnje novinarke i dugogodišnje verenice glumca Emilija Esteveza - od Fulbrajtove stipendije do uspeha na zahtevnom američkom tržištu

novost vinarka makedonskog porekla osvojila je ameriku vinski magazin vino fino
foto: Casa Dumetz
Kalifornijska vinarka Sonja Magdevski, poreklom iz Severne Makedonije, ime je koje ima sve veći značaj na američkoj vinskoj sceni. Vlasnica kuće Casa Dumetz oprobala se u pravljenju vina od od siraa, vionjea, pino noara i grenaša, i na kraju se "skrasila" na izvanrednim vinima od pino noara, njene prve i najveće ljubavi - sve vreme ističući uticaj koji je makedonsko podneblje imalo na njeno vinsko stvaralaštvo.

Priča o vinarki Sonji Magdevski počela je još 2003. godine kada je, kao stipendista Fulbrajtovog programa, u postojbini svojih roditelja istraživala makedonsku društvenu i političku scenu za svoj magistarski rad iz novinarstva. Presudna je bila poseta dedovini: otac ju je poveo na staro porodično imanje na kome su još uvek rasli čokoti vinove loze. Kako je kasnije rekla, tada se u njoj probudila želja da pravi vino, a konačna odluka doneta je nakon što je u Malibuu, u kome živi od 2002. godine, upoznala glumca Emilija Esteveza. Estevez je u to vreme uveliko pripremao otvaranje vinarije Casa Dumetz, a Sonja mu se pridružila u ovom poduhvatu, istovremeno pohađajući i časove vinogradarstva i enologije na lokalnom univerzitetu. Zajednički posao pratila je i ljubav, koja se okončala posle jedne decenije, a 2016. godine Estevez je prodao svoj deo zajedničkog biznisa i Sonja je postala jedini vlasnik vinarije Casa Dumetz.

Danas je Sonja Magdevski vinarka velikog iskustva i strasti prema pino noaru. U intervjuu za Wine and Whiskey Globe, objavljenom pre nekoliko dana, ona je rekla da je za nju rad sa pino noaro najveće zadovoljstvo.

- Pino noar je konzistentan. Kada se dobro radi sa njim, on daje puno, a opijaju me dramatične razlike u aromi koje se javljaju kroz ceo proces fermentacije. Lepota pino noara direktno se pretače u boce vina - govori Sonja Magdevski, koja je puna ljubavi prema toplom teroaru Santa Barbare u kome nastaju njena vina.

- Odabrala sam da radim baš ovde zato što je grožđe koje ovde raste elegantno i iskreno. Puno je lakoće postojanja, a snažnog karaktera. Intenzivnog je ukusa koji rađa ekstremno zadovoljstvo. Ovo mesto je prisno, njegova svedena geografija se uparuje sa mojim velikim snovima. Istovremeno je jednostavno i čudesno složeno i uvek želite još nešto od njega - poetski je ispričala vinarka.

Priča o Sonji Magdevski predstavlja otelotvorenje "američkog sna" - vinsko podneblje sunčanog Balkana uticalo je na devojku, koja je u vreme svog susreta sa prapostojbinom imala sasvim drugačije ambicije, da potpuno promeni svoj životni put i da u Kaliforniji nastavi ono što su počeli njeni dedovi. A u svom radu Sonja Magdevski primenjuje savremene metode u kombinaciji sa drevnim znanjima o vinskom poslu, praveći prirodna, a tehnološki perfektna vina koja stiču sve veći broj poklonika.

- Vodim se filozofijom čistoće mesta. Uvek radim za zdravom dozom celih grozdova, i to, zajedno sa dugom, nežnom fermentacijom na niskoj temperaturi, daje jako aromatična vina sa voćnim akcentima i neverovatnom teksturom - govori Sonja Magdevski, čija vinarija svakog dana ugošćava enofile koji obilaze i male, a uspešne vinarije smeštene izvan epicentara američkog vinarstva, Nape i Sonome. Sudeći po strasti koju Sonja ulaže u svoj rad, od nje se velika dela tek očekuju.