Početna»Novosti»Vinarke iz Tajlanda bore se protiv klime i - slonova!
18.07.2020.

Vinarke iz Tajlanda bore se protiv klime i - slonova!

GranMonte, najpoznatiju vinsku kuću u zemlji koja je doskora bila apsolutno nepoznata u svetu enofila, predvode dve izuzetno uporne i odlučne mlade žene

novost vinarke iz tajlanda bore se protiv klime i - slonova vinski magazin vino fino
U Tajlandu, budističkoj zemlji u kojoj se na alkohol gleda kao na veliki porok i u kojoj preovladava tropska klima, pravi se i - vino, i to sa veliki uspehom, o čemu svedoče nagrade sa takmičenja kao što je AWC. Da stvari budu još neobičnije za ovu patrijarhalnu zemljuj najpoznatija tajlanska vinarija, GranMonte, na svom čelu ima dve zapanjujuće uporne i sposobne žene. Sestre Mimi i Niki Lohitnavi bore se u ovom trenutku protiv slonova koji povremeno gaze čokote u njihovom vinogradu, zakona koji ugrožavaju poslovanje malih vinara i favorizuju velike igrače, i, u poslednje vreme, pandemije koronavirusa koja nije zaobišla nijedan kutak na planeti.

Imanje GranMonte smešteno je u nacionalnom parku Kao Jai, tri sata vožnje od Bangkoka. Prelepi vinograd zahvata deo velikog imanja od šesnaest hektara, a sortiment se trenutno sastoji od siraa, vionjea i šenan blana, sorti koje dobro reaguju na klimu ovih pitoresknih brda. Prve čokote posadio je otac Mimi i Niki, Visot, a Niki mu se pridružila u vinogradu još kao tinejdžerka. Mlađa sestra, Mimi, nije bila zainteresovana za rad u vinogradu, i njena misija je - razvoj brenda.

- Ambicija mi je da stvorim tržište za vino iz Tajlanda - govori Mimi za South China Morning Post, list koji je objavio veliku reportažu o ovoj neobičnoj vinskoj kući.Vina iz Tajlanda gotovo su nepoznata u svetu, ali, posle više od dve decenije rada, kuća GranMonte postaje sve poznatija na međunarodnom tržištu.

- Vinari širom sveta trebalo bi da budu veoma zainteresovani za ovo što radimo ovde. Klima se menja, i vinari će morati da se adaptiraju na visoke temperature i obilnije padavine kakve imamo ovde - govori Niki Lohitnavi.

Tajlandski zakoni usmereni na suzbijanje konzumacije alkohola od početka su jedan od najveći problema u radu vinarije. Carine na uvoz alkohola su veoma visoke, a licence za točenje alkohola u lokalima veoma se teško dobijaju, najčešće uz pomoć "prijatelja" na visokim položajima u policiji Takođe, zabranjene su reklame koje podstiču na konzumaciju alkohola. Efekat ovih zakona je taj da mali proizvođači jako teško dopiru do kupaca.

- Ne mogu da pokažem bocu vina na promotivnoj fotografiji, ne mogu da opišem ukus vina putem društvenih mreža, ne smem ni da ga pohvalim - kaže Mimi, koja objašnjava i da se zakoni o alkoholu sprovode krajnje nepravedno, omogućavajući velikim proizvođačima alkoholnih pića da šire prepoznatljivost brenda putem promocije bezalkoholnih pića: ljudi vide reklamu za sok, ali znaju da je posredi, zapravo, reklama za pivo.

Trenutno, u fokusu vlasti je onlajn prodaja alkohola, koja se dramatično povećala od početka pandemije virusa korona. Kuća GranMonte je od početka karantinskih mera izgubila oko milion dolara, i delimično pokrila štetu putem onlajn prodaje, ali sada postoji zebnja da će i taj kanal prodaje biti zatvoren. Mimi i Niki uverene su da će monopolisti, uspeti da nađu način da zaobiđu i taj zakon.

- To je odraz načina na koji funkcioniše cela zemlja. Zakoni se donose i sprovode kako bi koristili maloj grupi u čijim rukama je najveći deo bogatstva Tajlanda - govori Mimi.
Ma šta da se dogodi, dve sestre nastaviće da se bave vinom, makar i na manjoj skali. Njihova vina su sve bolja i prepoznatljivija.

- Ovo je naša strast. Mi ovo radimo zato što volimo - govori Niki za South China Morning Post dok proba vino od siraa koje sazreva u barik buradima - vino koje će Tajland, ako se ove dve sestre pitaju, staviti na vinsku mapu sveta.