Početna»Novosti»Vino & Fino top lista 2019.
22.12.2019.

Vino & Fino top lista 2019.

Sinoć su dodeljene tradicionalne godišnje nagrade našeg magazina

novost vino fino top lista 2019 vinski magazin vino fino
Osmi rođendan magazina Vino & Fino obeležen je sinoć u novootvorenom hotelu Mona Plaza na Dorćolu. U okviru proslave dodeljene su tradicionalne godišnje nagrade za vina godine, kao i za ličnosti koje su obeležile 2019. u svetu srpskog vinarstva i gastronomije.

Kiša koja je padala celog dana nije omela krem vinske Srbije i prijatelje vina da dođu u hotel Mona i da u prazničnoj atmosferi probaju najbolje etikete srpskih vinarija, a vrhunac dešavanja bila je, kao i uvek, dodela nagrada za vina godine koja je ove godine odabrao žiri u sastavu: Tomislav Ivanović, Vuk Vuletić, Perica Radović, Ivan Nikolić, Nenad Kostić i Igor Luković.

Nagrada za vinariju godine pripala je vinskoj kući Doja koja u kontinuitetu unapređuje kvalitet vina iz regiona Toplice, insistirajući na beskompromisnom kvalitetu svojih prokupaca i drugih etiketa.

Ugostitelj godine je Jasmina Vukašinović, šef i vlasnik novosadskog restorana Jasmin A Maslina, koja je na našu gastro scenu donela dah izvanredne inventivnosti i kreativnosti.

Branislav Marković, autor emisije Vino i vinogradarstvo koja se emituje na 72 stanice u Srbiji, dobio je nagradu za ličnost godine u znak priznanja za ogroman napor koji ulaže u popularizaciju vinske kulture u našoj zemlji.

CRVENA VINA GODINE

1. TRI MORAVE REZERVA 2016
Vinarija Temet, Tri Morave


Vino koje je postalo jedan od kamena međaša srpske vinske scene, posle koga ništa više nije isto. Ovogodišnja Dekanterova zlatna medalja i izvanrednih 95 poena nisu stigli samo za trud i rad Temetovog tima, već i za prokupac kao takav, navažniju srpsku autohtonu sortu koja čini polovinu ove kupaže, kao i za rejon Tri Morave i Lozovičko vinogorje. Tri Morave rezerva 2016 kruna je zajedničkog rada i vizije Temetove ekipe, kreatora mnogih vinskih čuda.2. CUVEE NO1 2017
Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica

3. BREG PROKUPAC 2015
Vinarija Doja, Toplica

4. PROKUPAC BARRIQUE 2005
Vinarija Kostić, Toplica

5. KREMEN KAMEN 2016
Vinarija Matalj, Negotinska krajina

6. RADOVAN PROKUPAC 2017
Podrum Čokot, Župa

7. FRANKOVKA 2017
Vinarija Vinum, Fruška gora

8. KADARKA FANTAZIJA MAGNUM 2011
Vinarija Tonković, Subotica

9. PROKUPAC 2017
Vinarija Aleksandrović, Šumadija

10. CABERNET FRANC MERLOT 2016
Vinarija Lastar, Levač

BELA VINA GODINE

1. TRAMINAC UNCENSORED 2017
Vinarija Bikicki, Fruška gora


Defintivno, nesvakidašnje vino. Bez sumnje, veoma dobro vino i dokaz da do vrha može da se stigne i manje utabanim stazama. Za ovo smo se pitali da li mu je uopšte mesto na listi sa belim vinima, ali pošto kategoriju oranža nemamo, završilo je ovde i – izglasano za belo vino godine! Na stranu sve dileme oko stila i boje, Traminac Uncensored 2017 vinarije Bikicki sasvim zasluženo nosi sve titule kojima je okićen, uključujući i trofej za najbolji oranž Balkana ove godine na BIWC ocenjivanju u Sofiji.


2. GRAŠAC BELI 2018
Vinarija Vinum, Fruška gora

3. BAGRINA BUKOVSKA 2018
Vinarija Matalj, Negotinska krajina

4. FURMINT KANIAS 2017
Sagmeister, Fruška gora

5. MORAVA 2017
Vinarija Kovačević, Fruška gora

6. OMNIBUS LECTOR 2017
Vinarija Erdevik, Fruška gora

7. SAUVIGNON – VIOGNIER TRIANGL 2016
Vinarija Lastar, Levač

8. CHARDONNAY 2017
Vinarija Eden, Šumadija

9. ALBUS CAMPANA 2017
Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica

10. ZLATNI HRAST SAUVIGNON 2017
Vinarija Stari hrast, Šumadija

ROZE VINA GODINE

1. ROZA NOSTRA 2018
Vinarija Erdevik, Fruška gora


Roza Nosta ponudila je upečatljiv kvalitet i stilski iskorak među rozeima, približavajući se u svojoj prvoj berbi onome što – često netačno, ali nije sad tema – nazivamo „provansalskim stilom“. Bilo je to sa bocama iz 2015. Ceo hajp oko tog vina krunisan je izborom za roze vino godine 2016. u našem magazinu. Roza Nostra nastavila je svoj život i u narednim izdanjima, učvršćujući svoju reputaciju među potrošačima i cementirajući svoje pozicije na vinskim kartama i policama prodavnica. Ipak, najnovije izdanje ovog fruškogorskog rozea donelo je stilski odmak od ranijih verzija.2. ROSE SEC 2018
Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica

3. TRIJUMF ROSE 2018
Vinarija Aleksandrović, Šumadija

4. ROSE 2018
Vinarija Vista Hill, Fruška gora

5. ERGO ROSE 2017
Vinarija Temet, Tri Morave

PENUŠAVA VINA GODINE

TRIJUMF BRUT 2013
Vinarija Aleksandrović, Šumadija


Jednostavno, od vinarije Aleksandrović se očekuje da ne odstupi od zacrtanog nivoa kvaliteta u svojim vinima i oni taj kriterijum već dugo godina bez izuzetka ispunjavaju. Međutim, sa svojim penušavim vinima uspevaju da nadigraju sami sebe. Potpuno u naponu snage, nakon očigledno dovoljno dugog odležavanja i sazrevanja na talogu kvasca, ovaj penušavac nudi sasvim šampanjski kvalitet, čak i sortnu prepoznatljivost čistog šardonea.


2. LASTAR BRUT 2016
Vinarija Lastar, Tri Morave

3. ŽUTI CVET EXTRA DRY 2015
Vinarija Aleksić, Vranje

4. TRI MORAVE 2017
Vinarija Temet, Tri Morave

5. THE BRUT 2015
Vinarija Deurić, Fruška gora

​VINARIJA GODINE

Doja, Toplica


UGOSTITELJ GODINE


Jasmina Vukašinović, šef restorana Jasmin A Maslina


LIČNOST GODINE

Branislav Marković, autor emisije Vino i vinogradarstvo