Početna»Novosti»Vino iz Čilea proglašeno za najbolje u deceniji
07.02.2020.

Vino iz Čilea proglašeno za najbolje u deceniji

Almaviva 2017, otmena kupaža francuskih sorti a nastala u Južnoj Americi, najbolje je vino u proteklih deset godina po izboru čuvenog kritičara Džejmsa Saklinga

novost vino iz Čilea proglašeno za najbolje u deceniji vinski magazin vino fino
Čuveni vinski kritičar Džejms Sakling odabrao je najbolje vino u deceniji za nama - ili deceniji koja ističe ove godine, u zavisnosti koga pitate. Nezavisno od kalendarskih polemika, za Džejmsa Saklinga najbolje vino na planeti koje je pušteno u prodaju tokom poslednjih deset godina je Almaviva 2017, čileanske vinarije Viña Almaviva, koja je smeštena u dolini Maipo, poznatoj po izvanrednim vinima.

Džejms Sakling rekao je da je ova odluka plod ogromnog rada:

- Neizmerno mi je zadovoljstvo da vino Almaviva 2017 ovenčam ovim priznanjem. Tokom poslednjih deset godina, moj tim i ja probali smo više od 100.000 vina i ovo se istaklo neverovatnim potencijalom za sazrevanje, kao i ikoničkom pozicijom među čileanskim vinima - rekao je Sakling, istakavši da je i berba iz 2015. zaslužila najvišu ocenu od 100 poena.

Manuel Lucada, prvi čovek kuće Vinja Almaviva, rekao je da je ovo ogromna čast za vinariju koju vodi, a koja je nastala kao plod saradnje vrhunskih čileanskih vinara sa porodicom Rotšild.

-- Verujemo da je ovo jedinstveno priznanje kruna rada kuće Almaviva tokom poslednjih dvadeset godina, i kompliment izuzetnom radu našeg glavnog vinara, Mišela Friua, koji do detalja poznaje naš jedinstveni teroar i koji pravi spektakularna vina.

Vino Almaviva 2017 je kupaža francuskih sorti i u njemu dominira kaberne sovinjon, akcentiran sortama karmenere, kaberne fran, peti verdo i merlo. Almaviva je, prenose vinski mediji, spoj najboljeg iz dva sveta: Čile je podario tle, klimu i vinovu lozu, a Francuska je doprinela vekovnim vinarskim veštinama. Rezultat je vino izuzetne moći, kompleksnosti i potencijala za dugo odležavanje. Prva berba nastala je 1996. a vino je u prodaji od 1998, i smatra se kamenom temeljcem u razvoju čileanskog vinogradarstva. Cena jedne boce je oko 150 evra.