Početna»Novosti»Vino iz Navipa pretvaraju u medicinski alkohol
25.03.2020.

Vino iz Navipa pretvaraju u medicinski alkohol

Oko 350.000 litara vina pronađenog u magacinu propalog giganta biće pretvoreno u sredstvo za dezinfekciju i upućeno u bolnice širom Srbije

novost vino iz navipa pretvaraju u medicinski alkohol vinski magazin vino fino
foto: de8j8a/Creative Commons
Sudbina vina koje je u postupku stečaja pronađeno u magacinu bankrotirane kompanije Navip potpuno je neverovatna: oko 350.000 litara vina, danas neupotrebljivog za piće, a koje je danas jedan od retkih tragova postojanja nekadašnjeg giganta, biće pretvoreno u medicinski alkohol i upotrebljeno u borbi protiv virusa korona.

Velika količina belog vina i vina za destilaciju do nedavno se nalazila u magacinu stečajnog dužnika Navip Fruškogorac sa sedištem u Petrovaradinu, navode Novosti, a celokupnu količinu preuzela je država i već za desetak dana će biti prerađena u alkohol koji će potom biti upućen u bolnice i kliničke centre širom Srbije radi upotrebe za dezinfekciju. Zadatak da preradi vino u čist medicinski alkohol dobila je kompanija Vino Župa iz Aleksandrovca. Ova kompanija će, saznaje se, preuzeti na sebe sav trošak prerade i pakovanja.

- Količina je oko 339.058 litara, a sve će preuzeti u svojim cisternama Vino Župa iz Aleksadrovca, gde će u svojim pogonima preraditi destilate u čist medicinski alkohol - navode u Direkciji za imovinu koja upravlja preostalim dobrima kompanije Navip,

Kako saznaju Novosti, Vino Župa trenutno takođe razmatra mogućnost da određene količine svojih vina i drugih pića pretvori u medicinski alkohol.

Ova inicijativa deo je globalnog trenda u borbi protiv nestašice medicinskog alkohola i proizvoda baziranih na njemu. Kao što smo već pisali, u inicijativu uključile su se i ogromne kompanije kao što je LVMH koja danas u fabrikama kozmetike Givenchy, Guerlain i Christian Dior proizvodi gel za dezinfekciju namenjen za upotrebu u francuskim bolnicama. Kako su preneli svetski mediji, bilo je potrebno samo 72 sata da iz pogona ovih fabrika izađu već spakovane bočice gela.

Povezani unosi