Početna»Novosti»VINO JE FUZIJA ČOVEKA I TLA
05.12.2022.Promo

VINO JE FUZIJA ČOVEKA I TLA

Vinarija Benvenuti - sinonim za izvanrednu malvaziju i vrhunski teran

novost vino je fuzija Čoveka i tla vinski magazin vino fino
Sorta, teroar, vinarske prakse, tradicija... Sve su to delovi slagalice koja tek potpuno sklopljena daje kompletnu sliku: dobro vino. Ipak, koliko god dobro bilo, vino ne možemo do kraja da razumemo bez priče o njemu. Priča je ta koja kod vinoljupca budi čežnju za predelima u kojima je vino nastalo, za upoznavanjem sa istorijom i vina i njegovih tvoraca. Neke vinarije imaju više sreće od drugih kada je u pitanju ovaj ogroman adut današnjih vinara – ne moraju da pribegavaju za reklamnim trikovima i složenim manevrima „kopirajtera“, već je dovoljno da skromno ispričaju priču o svom poreklu – priču koja je sama po sebi dovoljna da opčini svakoga ko ima i jedan romantični molekul u svom srcu.

Vinarija Benvenuti može da se pohvali jednim takvim, beskrajno vrednim detaljem. Kada se dođe u vinograde u Kaldiru i vinariju koja je ujedno i porodični dom Benvenutija, domaćini će pokazati ka vinogradima smeštenim u predeo dostojan razglednica i reći – ovde se vino pravi toliko dugo da je u našem vinogradu pronađen antički vrč za vino. Taj vrč je danas smešten u jednom muzeju u Trstu, a u Kaldiru, tihom mestu sa prelepim pogledom na Motovun, porodična vinarija Benvenuti, koja na ovom prostoru ima jako dug istorijski trag, danas pravi vina od grožđa iz vinograda svedenog i dobro promišljenog sortimenta, fokusirani na pažljivu negu loze, tradicionalne načine dozrevanja vina, kao i na vinarske tehnologije koje u svakom pogledu čuvaju autentičnost plemenitog istarskog teroara.

Čuvari ove autentičnosti su braća Albert i Nikola Benvenuti. Ova skladna vinarska porodica, kada ne radi u slikovitim vinogradima koji na prvi pogled pozivaju na skupljanje lajkova na Instragramu i drugim mrežama – a stručnjake oduševljavaju neverovatnim potencijalom za stvaranje vrhunskih vina – putuje na sve veći broj vinskih događaja, i to u statusu pravih vinskih zvezda. Među glavnim razlozima za taj status je i njihova već kultna Santa Elisabetta 2017, jedno od najekskluzivnijih vina u našem delu Evrope, a za ovim vinom ne zaostaju mnogo ni druge njihove etikete. Nema ih mnogo, a svaka ima svoju unikatnu sortnu i teroarsku priču i dobar razlog za postojanje.

Vinogradi koji okružuju sedište porodične vinarije zasađeni su trima tradicionalnim sortama: malvazijom istarskom, teranom i muskatom, uz još neke „goste iz inostranstva“. Ove sorte posađene su na nizu veoma specifičnih mikrolokacija koje su – vođene i negovane rukama porodice Benvenuti – pokazale najbolje od sebe i postale reper za kvalitet i potencijale istarskog teroara.

U kući Benvenuti govore da su vinogradi u samom srcu njihove vinarske filozofije. Svi su smešteni na pozicijama koje objedinjuju i vrhunsku zemlju i klimu, i lepotu brižljivo preoblikovane prirode koju očekujemo od pitomih istarskih bregova. Velika nadmorska visina – svi vinogradi kuće Benvenuti smešteni su na nekim od najviših pozicija u Istri, a vinograd San Salvatore doseže i visinu od 400 nadmorskih metara – omogućava da čokoti rastu visoko iznad jutarnje magle, i da stalno budu izloženi strujanju vazduha. Zahvaljujući ovim blagotvornim faktorima, na takozvanoj beloj zemlji sa velikim udelom laporca i gline, rastu zdravi plodovi kojima je ovo nutritivno siromašno tlo sa dosta naslaga izdignutih sa dna mora podarilo snažnu mineralnost. Uz sve to, jedna srećna okolnost jako olakšava posao vinogradarima: čak i tokom najsušnijih i najvrelijih godina, ovo tlo ne zahteva nikakvo veštačko navodnjavanje.Vina kuće Benvenuti podeljena su na tri linije. Linija Tradition obuhvata sortnu malvaziju, višestrukog šampiona na takmičenju World of Malvasia, kao i Caldierosso - kupažu terana, merloa, nebiola i tempranilja, te raskošno slatko vino Corona Grande, napravljeno od malvazije, muskat blana i gotovo zaboravljene sorte po imenu ulovina. U liniji Selection nalazimo još trofejnih vina: Malvazija Anno Domini, sortna malvazija istarska, ovenčana trofejem takmičenja IWC, kao i Teran Anno Domini koji je na izuzetno strogom ocenjivanju Decanter dobio platinu.
U liniji Single Vineyard vina ponosno nose nazive vinograda u kojima su ponikla. Tu su Teran Santa Elisabetta, kao i izvanredno, raskošno muskatno vino od prosušenih bobica, slasni Muskat San Salvatore koji je osvojio i trofej na takmičenju IWC i vinski „sveti Gral“ – platinu na Decanteru.

Najbolji vinogradi kuće Benvenuti nose imena San Salvatore, Fratrija i Santa Elisabetta. Poslednji vinograd tradicionalno daje najbolje grožđe terana, što je porodicu Benvenuti navelo na odluku da ovoj lokaciji poklone posebnu pažnju i od tog terana naprave posebno i veoma ambiciozno vino. Santa Elisabetta odlikuje se nešto siromašnijim tlom od druga dva vinograda, i maksimalnom izloženošću suncu. Ovi izvrsni uslovi, sami po sebi dovoljni da obezbede dobar plod, dodatno su akcentirani veoma strogom zelenom berbom pri kojoj se više od 70 procenata ukupnog roda ostavi na vinogradskom tlu, a na lozi ostanu samo najbolje pozicionirani grozdovi, radi postizanja maksimalne koncentracije i zrelosti vina. Ideja je, kažu u kući Benvenuti, da se na ovaj način „omekša“ potencijal terana da daje grube ili zelene tonove, i da se stvori složeno i zanimljivo vino koje je kadro da odležava dugi niz godina.

Slatka vina Benvenuti su sasvim izvesno među najboljima u Istri, o čemu svedoči i niz najviših međunarodnih priznanja. U vinariji Benvenuti kažu da ključ uspeha ovih vina leži u vinogradu San Salvatore, čija velika nadmorska visina omogućava razvoj izuzetno zdravih plodova koji se pažljivo suše i izlažu izuzetno dugoj spontanoj fermentaciji. Oni navode i da dobro desertno vino traži sposobnost da se, čak i posle dugog i mukotrpnog rada, žrtvuje prinos, a ponekad čak i samo vino. Natčovečansko strpljenje koje se traži za ovakve žrtve možda je i glavni faktor u očuvanju najvišeg mogućeg nivoa kvaliteta ovih vina.


Braća Benvenuti - čuvari istarske vinske tradicije

U sortimentu kuće Benvenuti nalaze se i, pomalo neočekivano, tempraniljo i nebiolo. Španska i italijanska sorta uvedene su u kupaže kako bi pomogle da se pripitomi pomalo divlja narav terana kod onih vina koja nisu namenjena dugom odležavanju, već je ideja da se služe u manje formalnim prilikama. Tako su u kupažu Caldierosso, pored terana i merloa, ušle i ove dve sorte, koje su vinu dodale na šarmantnom, voćnom karakteru, kao i na lepom balansu tanina i kiselina. Rezultat je zaokruženo vino koje se može piti i svakodnevno i služiti kao par jelima iz domena visoke gastronomije. A teroarski dah motovunskog kraja u ovom vinu se i dalje oseća u svakom gutljaju.

Zanimljiva primena ove dve mediteranske sorte sa ciljem da se teroarski izraz Benvenuti vina, pomalo paradoksalno, pojača uvođenjem „stranog“ elementa, samo je jedan primer za pažnju sa kojom se u ovoj istarskoj kući prilazi regionalnom vinskom nasleđu. Oni kažu da će to tako ostati i u budućnosti i da smatraju sebe vinskom stražom ovog prostora i istinskim zaljubljenicima u ovaj prelepi teroar.

- Fragmenti naše priče mogu se naći u svakoj boci sa etiketom Benvenuti, kao rezultat ideje da je vino nepogrešivi odraz fuzije čoveka i tla, teroara, o kome se mi generacijama brinemo. Na ovaj način mi pokušavamo da vinoljupcima prenesemo osećaj koji gajimo prema ovom mestu - kažu braća Benvenuti.
  • Vinu Teran Santa Elisabetta posvećena je cela jedna kolumna čuvenog vinskog pisca Endrjua Džeforda u magazinu World of Fine Wine
  • Benvenuti vina služe se u šest restorana ovenčanih Mišlenovim zvezdicama
  • ​ Kupovina vina Teran Santa Elisabetta podrazumeva i jednogodišnje čekanje, usled malog tiraža i velike potražnje
  • U kući Benvenuti kažu da su dve stvari najvažnije za dobar teran: puno sunca i debeli živci!

ČEKAJUĆI MALVAZIJU IZ SNOVA

Benvenuti je danas sinonim za izvanrednu malvaziju i vrhunski teran. Sveža malvazija je u ovom trenutku najprodavanije vino Benvenutija, a u ovoj vinariji rade na tome da stvore vino od te sorte čiji će kvalitet dostići nivo na kome su danas njihova najbolja vina od terana, pre svega Santa Elisabetta koja je za samo dve berbe, 2015. i 2017, postala izuzetno traženo vino sa pomalo mitskim statusom – pre svega zbog malog tiraža i ograničenog broja mesta na kojima se može probati. Kako kažu, svi faktori su se stekli, dobro tle i klima su tu, takođe i iskustvo i ambicija. Zato će se uskoto u bačvama naći i malvazija iz snova, ona koja će, isto kao i teran Benvenuti, postati drugo ime za sortu.