Početna»Novosti»Vino je, kao i čovek, umorno posle leta avionom!
02.12.2017.

Vino je, kao i čovek, umorno posle leta avionom!

Degustator velike aviokompanije Kataj Pacifik kaže da neka vina izuzetno teško trpe aviotransport i da im on može potpuno pokvariti ukus

novost vino je kao i čovek umorno posle leta avionom vinski magazin vino fino
Cathay Pacific
Posle dugog putovanja avionom osećamo se "isceđeno", rasejano, premoreno na hiljadu sitnih načina: ništa što odlazak na plažu i dobra večera neće popraviti za tili čas. Nažalost, jednom pokvareno vino više ništa ne može popraviti, a Roj Murfild, vinski konsultant za aviokompaniju Kataj Pacifik, kaže da vino jako loše trpi aviotransport.

Murfildovo posao je da bira vina koja će biti služena u letu. On je za portal news.com.au rekao da i vino koje pijete tokom leta i ono koje nosite kući kao suvenir teško stradaju u avionu, i da su za to najodgovornije vibracije letelice i nizak vazdušni pritisak u kabini.

- Brzo sam shvatio da vina nema smisla degustirati pre nego što su provela neko vreme u letu. Recimo, nakon probanja vina u Australiji i njihovog prenošenja avionom u Hong Kong radi drugog degustiranja shvatili smo da vina koja su nam se u Australiji činila odličnim za serviranje u avionu sad više uopšte nisu upotrebljiva - rekao je Murfild. On je naveo da nizak pritisak i suv vazduh putničke kabine utiču na našu percepciju vina, a da mikrovibracije letelice direktno menjaju ukus pića i narušavaju osetljivu ravnotežu kiseline, tanina i voćnih aroma.

- Vi te vibracije ne osećate jer sedite u udobnim sedištima, ali vina nemaju tu sreću, ona se sve vreme tresu. Molekuli koji tvore ukus vina se "utegnu", što je dobro za ukus, ili "rastresu", pa vino postaje dosadnog, tupog ukusa. Voćne arome se slabije osećaju, a samim tim ukusi tanina i kiselina postaju jači. Zato je naš posalo da pronađemo vina čiji ukus se ne kvari tokom leta - govori Murfild.

Murfild kaže da neke sorte bolje trpe let od drugih:

- Pino noar je veoma težak za transport avionom, jer mu je aroma vrlo krhka. Sa druge strane, Širaz ima postojanu aromu. Moderni kaberne sovinjon kakav se danas pravi u Evropi je dosta uspešan. Dobar je i sovinjon blan, mada je šardone ubedljivo najizdržljivije belo vino.

Murfild kaže i da u avionu nema svrhe vrteti vino u čaši da bi se pospešila aeracija:
- U avionima dobrih aviokompanija vazduh se toliko brzo menja u kabini da je dovoljno ostaviti ga u čaši. Ako budete suviše vrteli vino, premorićete ga - savetuje iskusni degustator.