Početna»Novosti»Vino, kotlići, smeh i fruškogorski drumovi
24.05.2023.

Vino, kotlići, smeh i fruškogorski drumovi

Tim magazina Vino & Fino uputio se na najveću srpsku vinsku planinu, oprobao u kuvanju i uživao u sjajnim vinima velikih i malih kuća Fruške gore

novost vino kotlići smeh i fruškogorski drumovi vinski magazin vino fino

Fruška gora okupana kišom, ljubazni vinari, hrana „za desetku“ i istočni vetar koji nas je pratio sve vreme: prolećna ekskurzija tima Vino & Fino zadovoljila je sva naša čula, pokazala nam u kom pravcu se kreće jedna od najvažnijih vinskih regija u Srbiji, ponešto smo naučili i jedni o drugima i ponovo smo otkrili da nema većeg zadovoljstva od zajedničkog kuvanja i degustiranja hrane uz vino, smeh i otvorenu vatru.

Uprkos kiši i lošem vremenu, prošlog vikenda, nas petoro kolega, drugara i hedonista iz Vino & Fino redakcije krenuli smo na trodnevnu ekskurziju na Frušku goru, odlaganu puno puta do sada, zbog korone, obaveza, rokova, događaja…Na kraju, sporazumeli smo se da u godišnjem kalendaru moramo od sada pronaći vreme za ovakav put na kome smo uspeli i da saznamo koješta, što na radionicama o vinu što od samih vinara, i da kuvamo, i da na miru i bez žurbe pijemo neverovatna srpska vina.

Petoro nas podelilo se u dva automobila. U jednom - Ana Rusanov, izvršna urednica, Nenad Kostić, web urednik i novinar i Igor Luković, glavni i odgovorni urednik magazina Vino & Fino, a za njima – Zdenka Kostić, direktorka marketinga i Jelena Stojčić, gastro urednica i novinarka. Prva destinacija bila je vinarija Milanović u Surduku, prelepo zdanje sa pogledom na Dunav i sjajnim domaćinom Dejanom koji nas je dočekao na ulazu i sproveo kroz sve procese proizvodnje vina, do restorana u podrumu u kome smo, već u 11 ujutru, počeli sa dnevnim degustacionim programom.


Degustacija u vinariji Milanović

Vinarija Milanović je poznata po etiketama vina od novostvorenih sorti - probusa, sile i neoplante, a trebalo bi da od ovog leta postane poznata i po restoranu koji je gotovo završen. Restoran će zasigurno biti kec u rukavu ove vinarije od proleća do jeseni. Zavirili smo u buduću salu – pogled na reku iz nje ostavio nas je bez daha.

Gozba uz „lavovski“ perkelt

Sledeća destinacija bili su Sremski Karlovci i, za početak, čuvena Gostiona kod Četiri lava, druga najstarija kafana u Srbiji (Prva je Znak pitanja u Beogradu). Dočekao nas je Mirko Veselinović, iskusni ugostitelj i vinar u porodičnoj vinariji Benišek Veselinović , ponudio svojom, domaćom rakijom od kruške, i odatle krenuo redom, uz anegdote i laku degustaciju maceriranih vina. Opšte oduševljenje izazvao je perkelt od bubaca, aromatičan, kremast i sa divno omekšalim mesom koje je ipak zadržalo prepoznatljivu strukturu.


Štrudla sa makom u Gostioni kod Četiri lava

Za sto je potom stigla selekcija specijaliteta kuće: pljeskavica od ovčjeg i junećeg mesa, domaće kobasice i pečena rebra sa domaćim BBQ sosom. A za dezert, razume se, štrudla sa frapantnom količinom maka. U Sremskim Karlovcima, mestu koje baš i ne obiluje pouzdanom gastronomskom ponudom, Gostiona kod Četiri lava je veseo izuzetak sa bogatom tradicijom i snažnim ličnim, boemskim pečatom.

Iz Karlovaca put smo nastavili ka vinariji Veritas na čijem je čelu od 2020. Jelena Ćuković, koja nas je dočekala zajedno sa menadžerkom vinarije Majom Drljačom. Njih dve zajedničkim snagama rade na daljem razvijanju dobro poznate etikete kaberne sovinjona Momentum, a zahtevnom vinskom tržištu u međuvremenu podarile su Momentum Mali, još jedan sjajan i ambiciozan kaberne.


Vinarija Veritas i pogled koji ostavlja bez daha

Ambijent je istovremeno i savremen, akcentiran plemenitim drvetom i detaljima kao iz kućice za lutke, kao što su sveprisutni buketi belih ruža. Po najavama Jelene Ćuković, ambijent ove vinarije biće uskoro obogaćen i paviljonom pod vedrim nebom, za lepa dešavanja u jednom od najatraktivnijih kutaka Fruške gore.

Smuđ sous vide? Da, može i tako!

Nekoliko desetina koraka od Kapele mira, smeštena je vinarija Vinum, u autentičnoj sremskoj kući koja je i privatni prostor, i salon za goste vinarije, i laboratorija iz koje izlaze izvanredna teroarska vina, uključujuči i grašce čijoj je degustaciji bila posvećena naša poseta, uz poseban kuriozitet – otvaranje arhivskih boca grašca iz 2007. i 2008. godine, koje su, nažalost, bile „na zalasku“. Vertikala daleko mlađih grašaca sa etiketom kuće Vinum zato je opravdala sva očekivanja od vinarije koja je posvećena čuvanju fruškogorskog vinskog nasleđa. Dobra vina pratila je i sjajna hrana u četiri ganga sa potpisom kuvara Branislava Kockarevića, koji je zadivio i tehničkim znanjem i idejama. Posebno je impresivan bio smuđ sous vide, za sve nas prva i jedina prilika da se osete apsolutno sve finese ukusa i teksture ove plemenite rečne ribe. Inače, Vinum nema svoj restoran, već po potrebi angažuje kuvare za kompletan gastro - enološki doživljaj.

Vinum - sve etikete na broju

Priču o vinariji i vinima ispričali su enolozi Anđela Živanović i Jovica Urošević, uz marketing menadžerku Gordanu Čučković, a „ceremonijal-majstor“ bio je vlasnik vinarije dr Milan Ubavić, pun utisaka sa putovanja u Gruziju i planova za primenu drevnih kavkaskih tehnoloških postupaka za pravljenje vina.

Kotlić usred vinograda

Odmorili smo se u vinariji Deurić, kraj Male Remete, u sobama sa pogledom na beskrajne nizove voćki i čokota koji se spajaju sa sremskom ravnicom u pozadini. Po buđenju usledio je prvi deo male, ali intenzivne vinske radionice o senzorici, istoriji vinarstva u Srbiji i o umeću stvaranja vina, pa onda ručak – i iznenađenje, u vidu degustacije kalvadosa kuće Deurić, to jest pića po imenu Pulinero CalvaDog, fruškogorske verzije ovog normandijskog žestokog pića koje se pravi destilacijom jabukovog vina – cidera. Živahna etiketa i zabavno ime posvećeni su pulinu, kuštravom, šarmantnom psu-ovčaru, jednom od simbola Panonske nizije.


Tri međe i oblak - mala vinarija ogromnog srca

Za barem polovinu tima naše kuće, nastavak dana bio je tačno ono što bi želeli da rade svakog dana kada bi se ovog časa penzionisali. Vinarija Tri međe i oblak iz Neština, najmanja vinska kuća u zemlji, i to ne njena nova, savremena zgrada koja je dom dobro opremljenog garažnog pogona – od degustacione sale do malenog podruma – već stara, salašarska kućica na obodu vinograda, a pored kućice maleni paviljon, klupa i zidana peć – e tu smo došli, da pijemo vin a, mahom grašce, i kuvamo perkelt od šarana i soma, sa dobrom bezdanskom paprikom, ojačan vinom nastalim svega nekoliko metara dalje. Domaćin Vladimir Dragičević pokazao nam je gde su kutlače, noževi, so i ulje, dao Igoru svežu, prvoklasnu ribu, i nakon što je perkelt skuvan, demonstrirao zavidno znanje u pečenju ribe na gvozdenom roštilju. I naravno - do sitnih sati otvarao bocu za bocom vina u ambijentu i raspoloženju koji za neke od nas nemaju cenu.

Alpski ambijent u Erdeviku

Treći dan doneo je i nove Igorove vinske radionice, i samo jednu, završnu destinaciju nakon odlaska iz Deurića: Vinsku kuću Erdevik. Neki od nas nisu znali u šta se tačno upuštaju odlaskom u restoran koji spolja, u skladu sa međunarodnim nazivom Erdevik Estate Gastro Chalet, zaista liči na alpske gostionice. Unutra, ovaj „krunski dragulj“, po veoma svežem danu, još snažnije asocira na mondenske planinske destinacije u zapadnoj Evropi, sa centralnim kaminom, drvenim enterijerom i visokim gredama pod kojima se služi hrana spremljena i osmišljena po najvišim standardima.


Konfitirana patka, sočna i hrskava - jedan od gastro bisera Vinske kuće Erdevik

Tartar biftek kome sami možete dodati vrhunsku mlevenu papriku, divlje pečurke iz Morovića prekrivene varivom od spanaća, hrskava i mekana konfitirana patka, bogato začinjeni kebab, znalački poslužena vina – probali smo i najpoznatije vino iz Erdevika, šardone Omnibus Lector koji je u berbi 2015. ovenčan prvom i jedinom za Srbiju platinom sa Dekantera – i neupadljiva a srdačna usluga bili su savršen kraj ovog putovanja uzduž i popreko Fruške gore, planine na kojoj vinska Srbija pokazuje sva svoja lica, od malih, intimnih vinskih prostora, do savremenih vinarija velike produkcije i visokih ciljeva.

Jedva čekamo da se zajedno vratimo na vinske drumove!


Lagan ručak u vinariji Deurić