Početna»Novosti»Vino sa kanabisom sada se pravi i u Bordou
23.02.2021.

Vino sa kanabisom sada se pravi i u Bordou

Premijera etikete Burdi W izazvala je veliki odjek među vinoljupcima u Francuskoj. Vino je napravljeno od peti verdoa sa dodatkom ulja konoplje

novost vino sa kanabisom sada se pravi i u bordou vinski magazin vino fino

Malo poznata vinarija iz Bordoa napravila je pometnju na lokalnom tržištu lansiranjem prvog bordovskog vina sa dodatkom kanabisa. Tehnički, u pitanju je napitak koji se zakonski ne može nazvati vinom pošto sadrži zabranjene aditive, ali ovo ne ometa tvorce etikete Burdi W da svoj proizvod makar neformalno nazivaju - vinom.

Brend Burdi W (Burdigala Weed) je svoje postojanje obznanio na crowdfunding platformi KissKissBankBank 1. februara i odmah sakupio dovoljna sredstva za puštanje u promet probne serije od 500 boca neobičnog vina sa dodatkom kanabidiola (CBD) i tetrohidrokanabinola (THC), aktivnih sastojaka marihuane. Podrazumeva se da je procenat obe supstance u vinu ispod zakonskog limita.

Vino Burdi W. napravljeno je od peti verdoa iz bordovskih vinograda, govori Rafael de Pablo, otac ovog brenda, koji kaže i da u bordovskoj regiji nemaju puno razumevanja za njegovu inicijativu.

- Već sam vodio više neprijatnih telefonskih razgovora - kaže ovaj uzgajivač medicinske konoplje koji je u ovaj novi poslovni projekat ušao zajedno sa investitorom koji je želeo da ostane anoniman. Ni poreklo vina koje je "začinjeno" indijskom konopljom nije javno obznanjeno: vlasnici šatoa u kome je vino proizvedeno želeli su da izbegnu potencijalne probleme sa kolegama i sa vinskom publikom.

- Vinski svet loše prihvata ovakve novine, a kanabis ima loš imidž. Neki bi rekli da stavljamo bordovska vina na loš glas, ali nije naša krivica to što njihova prodaja opada. Mi se, zapravo, pojavljujemo u pravo vreme da poboljšamo imidž Bordoa - govori de Pablo. On je naveo i da su prvu berbu ovog, kako francuski zakon zove, "aromatizovanog pića na bazi vina", degustirali veoma ugledni konsultanti Alen Rejno i Mišel Rolan, jedan od najvećih autoriteta za bordovsko vino.

Tvorac brenda kaže da nije lako naći balans između vina i kanabisa i da je proizvodnja bila veoma zahtevna.

- Dobili smo vino sa izrazitim voćnim notama sa akcentom na aromi crne ribizle. Uz to, vino vas veoma opušta - kaže de Pablo i naglašava da konzumacija vina ne dovodi ni do kakvih nuspojava.

Boca ovog neobičnog napitka staje 35 evra.