Početna»Novosti»Vinograd koji raste usred meteorskog kratera
15.05.2023.

Vinograd koji raste usred meteorskog kratera

Francuska vinska kuća Domaine du Meteore dugo je tvrdila da je za neobičan oblik njenog vinograda odgovoran pad meteora, a sada je i nauka potvrdila tu tezu

novost vinograd koji raste usred meteorskog kratera vinski magazin vino fino
foto: Domaine du Météore
Mala francuska vinarija veoma zanimljivog imena, Domaine du Meteore, dugo je kao svoj glavni adut isticala tvrdnju da se njeni vinogradi nalaze usred meteorskog kratera. Ova vinska kuća smeštena u Kabreroju, u podnožju planina Ot Langdok, proizvodi vina od vermentina, vionjea, siraa, grenaša, muverdra i drugijh sorti, od grožđa iz vinograda smeštenog u dolini gotovo potpuno pravilnog kružnog oblika za koji su vinari dugo tvrdili da je nastao tako što je u relativno bliskoj prošlosti – pre oko 10.000 godina - ovaj pitom kraj pogodio veliki meteor. Nedavno je došlo i do naučne potvrde ove teze koja je opravdala celokupnu prodajnu strategiju vinarije čija vina nose imena po meteorskim rojevima kao što su Liride i Perseide, a prestižni roze penušavac od siraa zove se Le Cratere.

-Tokom leta 2021. godine, Frank Brenker, nemački geolog, došao je da poseti krater sa prečnikom od dve stotine metara i dubok osamdeset metara. Uzeo je nekoliko uzoraka kako bi ih mogao proučavati u laboratoriji Gete univerziteta u Frankfurtu – govore Pol Dženkins i Pol Džarman, dva Britanca na čelu ove zanimljive vinarije, i dodaju:

- Profesorove analize su mu omogućile da identifikuje slojeve i komade stena koji potencijalno potiču od lomljenja kamena nakon udara. Nakon što se godinu dana kasnije vratio na imanje sa kolegom i nekim studentima da prikupe dodatne materijalne dokaze, profesor je rekao da je uočio slabljenje magnetnog polja koje je tipično za udarne kratere meteorita koji lome i tope stenu.

Istraživači su, prenosi francuski sajt Vitisphere, takođe pronašli sitne sferne čestice oksida gvožđa. Kada su ih analizirali u laboratoriji, pronašli su gvožđe, nikl i druge minerale koji se često nalaze u kraterima, kao i mikrodijamante koji se formiraju pri snažnim udarima nebeskih posetilaca.

- Profesor je na kraju pružio dokaze o kvarovima i izobličenjima u kvarcu koji mogu biti uzrokovani samo udarnim pritiscima većim od 5 ili 10 GPa, a to je pritisak koji se ne može postići nijednim poznatim tektonskim procesom - dodaju vlasnici ovog malog imanja koje proizvodi “nebeska” vina.