Početna»Novosti»Vinograd u tropima dao je 50 berbi za 20 godina!
12.02.2020.

Vinograd u tropima dao je 50 berbi za 20 godina!

U rajskom predelu atola Rangiroa na Tahitiju smeštena je jedna od najneobičnijih vinarija na planeti, kuća Vin de Tahiti

novost vinograd u tropima dao je 50 berbi za 20 godina vinski magazin vino fino
Foto: Vin de Tahiti
Februar je. Temperatura: 30 stepeni. Isto toliko će biti i u julu - ovde, blizu ekvatora, razlike između zime i leta su samo simbolične. Čunovi prepuni tek obranog grožđa presecaju mirnu vodu lagune, a vredni vinogradari, pod tropskim suncem, završavaju poslove oko berbe. To je treća berba za dvanaest meseci.

Ovako izgleda posao vinogradara u tropskim vinogradima. To su retke ptice u vinskom svetu i zahtevaju specifičan odnos prema vinogradarskom i vinarskom pozivu koji se može ovde može izučiti samo radeći lokalno, u klimatskim uslovima koji predstavljaju potpuno drugi svet u odnosu na 99% vinskih regija u svetu. Jedna od ovakvih kuća je Vin de Tahiti, poznata i po imenu Domaine Dominique Auroy, smeštena na atolu Rangiroa na Tahitiju i udaljena 5.000 kilometara od najbliže kontinentalne mase.Vina koja ovde nastaju apsolutno su jedinstvena po tome što su proizvedena od grožđa sa koralnog tla. Tle je posebno pripremljeno tako što je koralna osnova usitnjena i obogaćena prirodnim kompostom, naročito algama. Sorte koje se gaje nisu sasvim uobičajene - belo vino Blanc de Corail napravljeno je od stonih sorti grožđa, italija i muskat hamburg, od kojih se inače ne očekuju vinarski trijumfi, ali je rezultat, kako opisuju kritičari, izuzetno delikatno i elegantno vino troopskih aroma. Crvena vina mahom se prave od sorte karinjan koja jako dobro podnosi tropsku klimu - i ona su dobila visoke ocene, što, možda, i ne treba da čudi kada se zna da su od 1999. do 2019, dakle za dvadeset godina od kada vinogradi na Tahitiju daju rod, u kući Vin de Tahiti imali pedeset berbi, i isto toliko prilika za razvijanje tehnologije.

Ova izuzetno neobična vinska kuća nastala je kao plod ogromnog entuzijazma francuskog biznismena i vinara Dominika Oroja, koji je 1992. godine počeo da eksperimentiše sa zasadima vinove loze širom Polinezije, i na kraju uspeo da pronađe pravi teroar na atolu Rangiroa, mestu koje izgleda kao inspiracija za slike Pola Gogena. U ovom izuzetnom teroaru danas se proizvodi skromna količina od oko 18.000 boca godišnje. Sve se rasproda, u svakoj berbi - malo je stvari koje do te mere pozivaju na razgovor za trpezom kao prezentacija vina nastalog na koralnog atolu, u zemlji večitog leta.