Početna»Novosti»Vinska boca od kartona: novi ustupak ekologiji
01.07.2020.

Vinska boca od kartona: novi ustupak ekologiji

Kompanija Frugalpac izumela je laganu bocu koja se u potpunosti može reciklirati i koja je idealna za nošenje vina na piknike i kampovanja

novost vinska boca od kartona novi ustupak ekologiji vinski magazin vino fino
Takmičenje u tome ko će osmisliti što inovativniju ekološku metodu za flaširanje vina dostiglo je vrhunac: boca po imenu Frugal napravljena je od papira i teži samo 83 grama! Ekološki otisak ove boce je pet puta manji od onog koji pravi obična staklena boca, navode proizvođači, a prototip boce napravljen je kao deo šire inicijative da se ograniči negativni uticaj vinske industrije na životnu sredinu.

Boca koju je napravila kompanija Frugalpac donekle je slična bag-in-box konceptu. Spoljnji sloj napravljen je od recikliranog kartona, a unutrašnji od plastike koja se takođe može reciklirati.

Prvo vino koje je flaširano na ovaj način je Cantinna Goccia 3Q 2017, kupaža sanđovezea, merloa i kaberne sovinjona koja je u prethodnim medaljama osvajala nagrade na takmičenju Dekanter. Prvi utisci ljudi koji su isprobali novu bocu veoma su pozitivni, kažu u kompaniji Frugalpac.

- Reakcije su fantastične - kaže Malkolm Vo, prvi čovek kuće Frugalpac, i dodaje:

- Pored velikih prednosti kada je u pitanju ekologija, osećaj držanja ove boce je nešto što nikada niste doživeli.

U Dekanteru su isprobali ovu bocu, i veoma su zadovoljni, sudeći po kratkoj recenziji:

- Prvo što primećujete je da je boca mnogo lakša od staklene. Dobra izolacija i mala težina čine je idealnom za nošenje na piknik. Zaista podseća na bag-in-box, mada je mnogo manja. Ima još jednu sličnost sa vinom iz kutije: ne znate koliko vina ste popili, jer ne možete da vidite vino - navode u Dekanteru.

U borbi za, da upotrebimo pomodan termin, održivo vinarstvo, ova kartonska boca samo je jedan od zanimljivih predloga za flaširanje, a druge inovativne metode, kao što je proizvodnja pljosnatih boca koje se lakše skladište i time smanjuju cenu transporta, već počinju da hvataju zamah. Klasične boce, naravno, ostaće sa nama, ali nove navike vinopija, koji žele da spoje praktično sa korisnim i vole da piju dobro vino u neformalnim situacijama kao što su odlasci na piknike i kampovanja, i da se pri tome osećaju kao da rade i nešto korisno za planetu, počinju da vrše ozbiljan pritisak na vinare da traže alternativne metode flaširanja.