Početna»Novosti»Vinska smotra koja se održava jednom u generaciji!
05.08.2019.

Vinska smotra koja se održava jednom u generaciji!

U švajcarskom gradu Vevej u toku je festival Fete des Vignerons koji svakih dvadeset godina potpuno transformiše ovo mesto na obali Ženevskog jezera

novost vinska smotra koja se održava jednom u generaciji vinski magazin vino fino
Švajcarski gradić Vevej od 18. jula do 11. avgusta domaćin je vinskog festivala koji je dospeo na UNESCO listu kulturne baštine sveta. A onaj ko propusti ovogodišnji festival, imaće ponovo priliku da poseti događaj po imenu Fete des Vignerons - tek 2039. godine! Festival, ponikao davne 1797. godine, održava se, naime, svakih dvadeset godina.

Tokom tri nedelje festivala, žitelji francuskog dela Švajcarske i brojni gosti festivala koji zauzmu sve hotelske kapacitete u Veveju i okolnom Montreu, uživaju u vinu, nastupima horova i plesnih trupa, uličnim paradama...Centralni događaj festivala je svakodnevni spektakularni šou koji se odvija u areni sa 20.000 mesta, naročito sagrađenoj za ovaj događaj. Predstavu opisuju kao izuzetno vedru, ambicioznu i, čak, informativnu svetkovinu života i vina, u kojoj učestvuje 5.500 hiljada ljudi, mahom volontera iz sela iz okoline Veveja. Predstava je koncipirana tako da pomalo podseća na ceremoniju otvaranja Olimpijade i govori, kroz pesmu, ples i glumu, o jednoj godini u vinogradu.

Ovaj šou se, kažu, priprema godinama i u njemu učestvuju čitave porodice, od unuka do pradede. Nikome se ne odbija privilegija učešća u ovom sasvim demokratskom događaju: sluh i plesačke veštine manje su bitni od entuzijazma koji pokazuju apsolutno svi učesnici ove neobične predstave posvećene, pre svega, obližnjem vinogradu Lavo koji se, kao i festival Fete des Vignerons, nalazi na UNESCO listi svetske baštine.

O tome koliko je ovaj festival bitan za Švajcarsku govori i činjenica da je nacionalna aviokompanija Swiss ukrasila jedan avion iz svoje flote crtežom koji je umetnik Matijas Forbah posvetio žiteljima Veveja i događaju koji 0vaj uspavani gradić na obali Ženevskog jezera tokom tri nedelje pretvara u vinsku prestonicu Evrope.