Početna»Novosti»Virtus: Vrhunski kvalitet na prvom mestu
11.01.2020.

Virtus: Vrhunski kvalitet na prvom mestu

U ovoj vinariji svaka nova berba i nova boca dokaz su težnje ka savršenstvu

novost virtus vrhunski kvalitet na prvom mestu vinski magazin vino fino
Već gotovo deset godina u Požarevačkom vinogorju radi vinarija koja je osnovana kao izraz čiste ljubavi prema vinu: grupa entuzijasta koja stoji iza imena Virtus uvezla je sadnice iz Francuske i formirala zasade od sovinjon blana, pino griđa, traminca (gewurztraminer), pino noara, kaberne sovinjona, marselana i prokupca. Danas je Virtus ime od koga uvek očekujemo puno: geoklimatski uslovi rejona u kome rade bili su prepoznati još u bronzano doba kao idealni za gajenje vinove loze, a danas omogućavaju pravljenje vina svetskog kvaliteta. Vinograd u Viteževu između Žabara i Svilajnca mesto je na kome, na 55 hektara zemlje, vinarska magija pretvara vrhunsko grožđe u vina koja osvajaju nagrade i u zemlji i u svetu.

Osnovni postulat, svetonazor ili - prosto - CREDO ove kuće jeste: u svakom trenutku na prvom mestu mora biti vrhunski hvalitet vina, proizvedenog isključivo od grožđa napravljenog u kući Virtus, pažljivo negovanog rukom majstora iz ove vinarije.

Svaka nova berba i nova boca dokaz su težnje ka savršenstvu. Ova težnja se ispoljava i u arhitekturi mesta na kome nastaju vina Virtus, a vinari mogu da ponosno kažu da su u graditeljskom smislu uspostavili sklad divne prirode i doma u kome se rađaju vina. Ceo kompleks Vinarije Virtus oduzima dah. Podignuta je od materijala - beton, opeka, drvo - koji pamte vreme i zahvaljujući kojima on izgleda savršeno uklopljen u proplanak s kojeg se lepo vide najlepši predeli Srbije. Materijali su poređani u slogu "od hladnog ka toplom" tako da prate sadržaj: priprema – prerada – uprava.Arhitekte Branimir Popović i Nataša Stanković su prilikom projektovanja vodili računa o skladu svih elemenata koji i vinare i posetioce podsećajuda se ovde odvija tradicionalan, vanvremeni proces prerade grođa, proizvodnja i odležavanja vina. Enterijer pet degustacionih sala je priča za sebe: svaki gost ima priliku da pored nežno odgajanih vina uživa u ambijentu koji je potpuno u duhu ideje Virtusa i uveri se da je posredi moderna vinarija rasterećena stega stereotipa.

Slogan Virtusa, "Pročitaj vino - okusi istoriju", nastao je kao podsećanje na dugo trajanje Dunavske civilizacije na prostorima na kojima se danas nalazi naša zemlja, a slikarka Isidora Ivanović ovu viziju prenela je i u dizajn etiketa Virtusovih vina. Figurine iz Bronzanog doba koje su inspirisale dizajn etiketa i moto vinarije sve imaju raširene ruke kao simbol srdačnosti, iste one koju ova vinska kuća nudi svakom namerniku, i koja je usađena u karakter svih vina pod etiketom Virtus.