Početna»Novosti»Više od 100 izlagača dolazi na Osijek Wine Fest
10.01.2022.

Više od 100 izlagača dolazi na Osijek Wine Fest

WineOS, sajam vina, delikatesa i ugodnog življenja, biće održan 28-29. januara u dvorani Gradski vrt, uz veoma zanimljive radionice i ostale prateće programe

novost više od 100 izlagača dolazi na osijek wine fest vinski magazin vino fino
foto: WineOS
Vinski festival WineOS – Osijek Wine Fest biće održan 28-29. januara u dvorani Gradski vrt u Osijeku, najavili su organizatori ove manifestacije koja je prvobitno trebala da bude održana dve nedelje ranije. Iz Udruženja Decanter, koje organizuje ovaj, kako ga zovu, sajam vina, delikatesa i ugodnog življenja, najavljuju dvodnevno uživanje u vinima i specijalitetima istoka Hrvatske, uz dolazak brojnih gostiju iz drugih regija i država.

- U dvorani će se i ovog puta naći pozornica na kojoj će se tokom oba dana održavati kulinarski šou. Kao i dosadašnjih godina, zainteresovani će moći da prate brojne edukativne radionice koje će iznova ponuditi nesvakidašnje priče i vina - navode organizatori.

U okviru Osijek Wine Festa biće održan i vrlo upečatljiv niz radionica. Prvog dana, 28. januara, program će biti otvoren predstavljanjem vinarije Sauska, najambicioznije vinske kuće u Mađarskoj, i degustacijom sedam odabranih vina, od brut penušavca, preko furminta, kadarke i kaberne frana, do „slatkiša“ iz kasne berbe. Predstaviće se i rad vinara Mihaela Grosa, austrijskog vinskog vunderkinda koji pravi izuzetna vina od traminca iz Slovenije. Za prvi dan zakazani su još i predstavljanje baranjske vinarije Josić, kao i velika vertikala Krajančić Intrade, izuzetno značajnog vina od pošipa.

Drugog dana, 29. januara, kutjevački vinar Vlado Krauthaker provešće učesnike u, kako glasi naziv radionice, „čudesan svet graševine“, kroz degustaciju četrnaest egzemplarnih etiketa. Vinarija Grabovac iz Imotskog vinogorja na drugu radionicu doneće Modro jezero Riserva, kupažu kaberne sovinjona, merloa, trnjaka i vranca, vino za koje kažu da je svojevrsni dalmatinski „superzagorac“. Treća radionica opisuje se u programu festivala kao svojevrsna senzacija: srpski vinar Boža Aleksandrović, koga organizatori najavljuju kao jednog od prvoboraca vinske scene Srbije, doneće u Osijek vertikalu Rodoslova, čuvene bordovske kupaže kuće Aleksandrović. Program radionica biće zaključen radionicom hercegovačkog vinara Josipa Brkića, pod nazivom Good Bye, Limousine, na kojoj će biti rastočen doslovno poslednji magnum čuvene žilavke iz 2006. godine.

Festivalu će prethoditi i veoma zanimljive radionice zakazane za 14. januar: Erik Cvibl MS predstaviće engleski pogled na graševinu, i govoriće o rizlinzima Alzasa, a somelijer Suvad Zlatić uporediće hrvatske frankovke u odnosu na austrijske.