Atelje vina Šapat smešten je u jednom od najlepših sremskih predela, na padinama Fruške gore, sa pogledom na Dunav i okružen sa 10 hektara vinograda gde se uzgaja grožđe od koga se pravi Šapat vino. U tom okruženju svoja vrata gostima otvara ekskluzivni restoran visoke kuhinje
Fleur de Sel.
Na francuskom jeziku Fleur de Sel znači „cvet soli“, i označava morsku so koja se prirodno formira u tankom sloju na površini vode. Oblik ove skupocene soli podseća na cvetove. Već u početku, ime sugeriše najviša očekivanja od kuhinje ovog restorana. Ona su ispunjena u potpunosti.

Redakcija magazina
Vino & Fino imala je priliku da prisustvuje višesatnoj večeri koju je u čast posebnih zvanica pripremio tim vođen iskusnom rukom
Dušana Vranića, menadžera restorana. U Srbiji, zemlji gde se dobro jede, pojam uživanja u hrani je poprilično rastegljiv, ali ovde je važno shvatiti da se radi o visokoj kuhinji, gde je potrebno i lepo se obući, ali i ponoviti napredne lekcije bontona i ponašanja za stolom. Uživanje na ovakvom mestu iziskuje vreme, dobro društvo, a dobro dođe i pozamašno gastronomsko znanje. I naravno da vam svaki sledeći sled, jelo ili mali predah - pozdrav iz kuhinje - razbuktava gastronomsku strast.
Ambijent restorana je moderan, sveden u svom luksuzu, jasnih obrisa i bez preteranih detalja. Prostorom dominira pogled na vinograde i Dunav kroz stakleni zid.
Uz zvuke klavira i čašu šampanjca polako smo ušetali u restoran, uzbuđeni kao pred početak dobre pozorišne predstave. Tako koncipirana večera i liči na dobru koreografiju gde su svi uigrani kao igrači u ansamblu.
Šef restorana Fleur de Sel
Nikola Stojaković osmislio je večeru u šest sledova, ali uz iznenađenja koja su stizala iz kuhinje, a nisu bila na meniju, bilo je tu mnogo više radosti za naša nepca. Meni je sublimirao vezu između tradicije i visoke gastronomije, uz vina vinarije Šapat, a gostima je na raspolaganju i izuzetno bogata vinska karta, sa etiketama iz velikih svetskih regija, a koju je kreirao Dušan Vranić.

Večera je počela atraktivnim serviranjem krabe sa kavijarom uz „maglu“ koja se izdizala iznad tanjira. Dimljeni losos sa krem sirom uneo je dah svežine i zagolicao maštu uz pomoć mehurića šampanjca. Usledila je bela špargla, cenjenija sestra one zelene koju svi poznajemo, sa holandez sosom i tartufima u pratnji sovinjon blana Ateljea vina Šapat. Demonstracija umeća nastavljena je kroz škampe u dve izvedbe – raviola sa penom od nane i atraktivno serviran kapučino sa škampima upareno sa ovdašnjim Šardoneom 2019. Roze Šapat bio je odlična kombinacija sa rolovanim divljim smuđem iz Dunava, a onda i mekana i sočna karamelizovana svinjska bajadera sa belom šparglom, ovog puta pojačana alzaškim tramincem Domaine Trapet 2015. Slasne pačje grudi sa cikorijom i reduciranim sosom od pomorandže pratio je Šapatov kaberne sovinjon.
Zvanični deo večere zaključio je desert pod nazivom
Balkanska jabuka, dekonstruisana verzija tufahije, sočna i bogatog ukusa. Večera je, po francuskim običajima, upotpunjena selekcijom domaćih i francuskih sireva, kao i mini kolačima.
Restoran na bregu iznad Slankamena velilko je osveženje u srpskoj gastronomiji i mesto koje postavlja nove standarde. Tim koji ga vodi je posvećen i motivisan. Na ugostiteljskoj mapi Srbije ovakvo mesto je zaista nedostajalo.
Dušan Vranić, menadžer restorana, i šef Nikola Stojaković