Sinoć je beogradski hotel Crowne Plaza okupio mnoge značajne ugostitelje u našoj zemlji. Razlog za to bilo je lansiranje prvog izdanja međunarodnog vodiča Gault & Millau u Srbji, uz dodelu nagrada najboljima iz sveta restoraterstva.
Samo dva restorana osvojila su tri kuvarske kape od maksimalnih pet kapa koje su inače i zaštitni znak ovog vodiča. To su
Langouste i
Salon 1905. Za najboljeg šefa, uz gromoglasan aplauz i ovacije publike, proglašen je talentovani
Vanja Puškar, autor koncepta
New Balkan Cuisine.
Puškar, kako je rekao za Vino & Fino, nagradu nije očekivao.
- Nisam ni razmišljao o potencijalnoj nagradi jer mi je fokus trenutno na novom restoranu koji bi uskoro trebalo da počne sa radom, zato sam se i toliko iznenadio, ali sam presrećan što sam je dobio - kratko je prokomentarisao najbolji šef za 2022. godinu prema inspektorima Gault & Millau vodiča.
U kategoriji POP koja obuhvata trendi i pristupačne restorane pobedio je kultni dorćolski lokal
Ćevap kod Dekija. Za najboljeg somelijera proglašen je
Vuk Vuletić, a za najboljeg poslastičara -
Krsto Radović iz
Mandarina Cake Shop-a, koji, takođe, nije očekivao nagradu.
- Zaista sjajno priznanje i u sjajnom trenutku za našu Mandarinu budući da se poklopilo sa otvaranjem novog objekta na Vračaru u kome smo zajedno sa našim brendom Dechko Tzar, kao i sa velikim redizajnom koncepta same Mandarine i njenih kolača i lansiranjem potpuno novog menija u kome će od starih ukusa ostati samo Gotham Twist, ali opet u malo drugačijoj izvedbi od one na koju ste navikli - rekao je Radović za Vino & Fino.
Najbolji šef - mladi talenat je dvadesetšestogodišnji
Marko Komadina koji radi u restoranu
Petar at Tika's, a najbolji tradicionalni šef -
Marko Brzak sa
Salaša 137 kod Čeneja. Nagradu za šefa budućnosti primio je
David Šimunić iz
Salona 1905.
- Dolazak ovog vodiča veliki je korak za Srbiju i domaće ugostiteljstvo, a što se tiče same nagrade, zaista mi je drago što su inspektori Gault & Millau vodiča prepoznali moj stil u kuvanju… ma, presrećan sam! – rekao je Šimunić nakon dodele nagrade i lansiranja prvog izdanja čuvenog vodiča u Srbiji.

foto: Peter Irman