Početna»Novosti»Vodič Gault & Millau – veliki korak za gastro Srbiju!
01.06.2022.

Vodič Gault & Millau – veliki korak za gastro Srbiju!

Dobitnici nagrada poznatog vodiča, čije je prvo izdanje na srpskom jeziku lansirano sinoć u Beogradu, listom su iznenađeni odlukama inspektora

novost vodič gault millau veliki korak za gastro srbiju vinski magazin vino fino
Sinoć je beogradski hotel Crowne Plaza okupio mnoge značajne ugostitelje u našoj zemlji. Razlog za to bilo je lansiranje prvog izdanja međunarodnog vodiča Gault & Millau u Srbji, uz dodelu nagrada najboljima iz sveta restoraterstva.

Samo dva restorana osvojila su tri kuvarske kape od maksimalnih pet kapa koje su inače i zaštitni znak ovog vodiča. To su Langouste i Salon 1905. Za najboljeg šefa, uz gromoglasan aplauz i ovacije publike, proglašen je talentovani Vanja Puškar, autor koncepta New Balkan Cuisine.

Puškar, kako je rekao za Vino & Fino, nagradu nije očekivao.

- Nisam ni razmišljao o potencijalnoj nagradi jer mi je fokus trenutno na novom restoranu koji bi uskoro trebalo da počne sa radom, zato sam se i toliko iznenadio, ali sam presrećan što sam je dobio - kratko je prokomentarisao najbolji šef za 2022. godinu prema inspektorima Gault & Millau vodiča.

U kategoriji POP koja obuhvata trendi i pristupačne restorane pobedio je kultni dorćolski lokal Ćevap kod Dekija. Za najboljeg somelijera proglašen je Vuk Vuletić, a za najboljeg poslastičara - Krsto Radović iz Mandarina Cake Shop-a, koji, takođe, nije očekivao nagradu.

- Zaista sjajno priznanje i u sjajnom trenutku za našu Mandarinu budući da se poklopilo sa otvaranjem novog objekta na Vračaru u kome smo zajedno sa našim brendom Dechko Tzar, kao i sa velikim redizajnom koncepta same Mandarine i njenih kolača i lansiranjem potpuno novog menija u kome će od starih ukusa ostati samo Gotham Twist, ali opet u malo drugačijoj izvedbi od one na koju ste navikli - rekao je Radović za Vino & Fino.

Najbolji šef - mladi talenat je dvadesetšestogodišnji Marko Komadina koji radi u restoranu Petar at Tika's, a najbolji tradicionalni šef - Marko Brzak sa Salaša 137 kod Čeneja. Nagradu za šefa budućnosti primio je David Šimunić iz Salona 1905.

- Dolazak ovog vodiča veliki je korak za Srbiju i domaće ugostiteljstvo, a što se tiče same nagrade, zaista mi je drago što su inspektori Gault & Millau vodiča prepoznali moj stil u kuvanju… ma, presrećan sam! – rekao je Šimunić nakon dodele nagrade i lansiranja prvog izdanja čuvenog vodiča u Srbiji.


foto: Peter Irman

Povezani unosi