Početna»Novosti»Vodič kroz najbolje burgere
19.01.2023.Preuzeto iz magazina OS powered by Vino & Fino

Vodič kroz najbolje burgere

Svestrano i beskrajno prilagodljivo američko jelo osvojilo je i naše prostore, a ove burgere u Beogradu i Novom Sadu obavezno morate probati!

novost vodič kroz najbolje burgere vinski magazin vino fino
U autorskim zemičkama, sa jednim, dva ili tri reda mesa, sa gorgonzolom, pistaćima, sa miročkim sirom...Malo koje jelo ostavlja toliko prostora za interpretaciju kao burger, o čemu sada mogu da posvedoče i gurmani u našim gradovima, u kojima je sve veća i sve bolja ponuda ovog street food favorita.

BITNI ŠPIRSBitni Špirs je jedno od najpopularnijih mesta za burgere u prestonici, fast food lokal koji je odmah po otvaranju osvojilo Beograđane i koji je pravi pokazatelj da brza hrana može da bude i kvalitetna. U njihovim burgerima meso je mekano, srednje pečeno, domaće i od lokalnog proizvođača. U lokalu burger se jede „s nogu“, za barom koji je praktično i pult za naručivanje, a na meniju nema mnogo proizvoda. Uz oridžinal burger i čizburger posebno mesto zauzima puter burger u kome je umesto sira puter - nešto potpuno drugačije od svega što ste do sada probali kada je reč o ovom jelu.
Katanićeva 1, Beograd

BURGER HOUSE BROSBurger House Bros ove godine slavi deseti rođendan. Otvorila su ga tri brata Stefan Lazar, Mirko i Lazar, koji su iz rodnog Čikaga došli u Beograd i sa sobom doneli ideju da u prestonici otvore lokal u kom će prodavati prave američke burgere. Burger House Bros proslavio je klasični američki dupli čizburger, prepoznatljiv po zemički sa susamom iz sopstvene pekare, sa duplim junećim mesom, čedar sirom, ajsberg salatom, kiselim krastavcem i autorskim sosom. A u Burger House Bros lokalima možete probati i autentičan srpski Local Bro burger u zemički napravljenoj po recepturi slavske pogače, sa miročkim sirom, domaćim majonezom i domaćom slaninicom.
Kralja Petra 10, Beograd
Mileševska 65, Beograd
Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad

Ž BURGERŽ burger se na domaćoj gastro sceni nalazi tri godine, a već dve godine zaredom burger koji se ovde pravi nosi titulu najboljeg u Beogradu. Ž burger ponedeljkom ne radi, dok je ostalim danima otvoren sve dok se ne rasprodaju dnevne zalihe. Nalazi se u nekadašnjem kompleksu Bajlonijeve pivare u Cetinjskoj ulici, popularnom prestoničkom kvartu sa kafićima i barovima. Poznat je po odličnom čizburgeru, a ništa manje od njega nije dobar ni burger sa šitake pečurkama, sa gorgonzolom i najzanimljiviiji, sa pistaćima i mortadelom. Osim u burgerima ovde možete uživati i u sjajnim, hrskavim rolnicama sa ukusom omiljenog Ž burgera.
Cetinjska 15, Beograd


FAT BOYS

Na korak od Kalemegdana nalazi se Fat Boys, jedno od najomiljenijih beogradskih mesta za prave američke burgere koji ispred gosta stižu u prepoznatljivoj zemički, sa ukusnim i sočnim mesom i fenomenalnim domaćim sosovima. Smoked Burger ultimativna je zvezda ovog mesta, iako u poslednje vreme sa trona pokušava da ga skine Fat Boy burger premium napravljen od dry aged mesa, Fat Boys sosa, holandskog sira i slanine. Uz burgere, u ponudi su i dobri premium sendviči, krilca i rebarca.
Strahinjića Bana 3, Beograd


SMASH BURGERS

Smash Burgers je prvi smash burger u Beogradu, mesto sa autentičnim američkim burgerima koji se pripremaju na tipičan način. Meso se na grilu snažno pritiska špatulom dok se ne istanji, pa se onda doda sir i ostali sastojci. Svaki burger se začini tek nakon stavljanja na roštilj kako bi meso bilo još ukusnije, a kao rezultat toga dobija se sočan smash burger. Meni prvog Smash Burger u Beogradu je sveden i na njemu se nalaze samo četiri burgera: klasik, original, sa jalapenjo paprikom i najtraženiji sa plavim sirom i slaninom. Svi su napravljeni od čistog junećeg mesa sa domaćih farmi, a slažu se po principu „koliko mesa toliko sira“, i dostupni su u čak pet veličina.
Takovska 50, Beograd
Omladinskih brigada 18b, Novi Beograd

TOSTER BAR

Kada ste u Novom Sadu i jede vam se burger, prva asocijacija verovatno će vam biti Toster Bar. On je i najpoznatiji i najpopularniji novosadski burger bar. Toster burgeri prave se od lokalnih sastojaka, iz domaćih radinosti malih proizvođača, i sa puno ljubavi. Najveća „faca“ na meniju definitivno je Fatty, sa duplim mesom, duplim sirom i duplom slaninom, upakovan u ručno rađeni brioš sa susamom i autorskim burger sosom. Fatty je i jedini burger u ponudi Toster bara u koji ne ide salata.
Zmaj Jovina 22, Novi Sad