Početna»Novosti»Votka iz Černobilja uskoro u prodaji!
09.08.2019.

Votka iz Černobilja uskoro u prodaji!

Piće po imenu Atomik napravili su britanski naučnici u nameri da pomognu obnovu poljoprivrede u regionu pogođenom posledicama atomske katastrofe

novost votka iz Černobilja uskoro u prodaji vinski magazin vino fino
Da li biste pili votku napravljenu u Černobilju? Piće po imenu ATOMIK votka podseća na proizvod iz postapokaliptičkih video igara kao što su S.T.A.L.K.E.R ili Fallout i već je zainteresovalo ceo svet, naravno nošeno na talasu ogromne popularnosti serije Černobilj. A pri tome je i potpuno bezbedno za piće, tvrde njegovi tvorci.

Votku ATOMIK napravili su istraživači sa Univerziteta u Portsmautu u Velikoj Britaniji, u nadi da će skrenuti pažnju sveta na region u blizini nekadašnje nuklearne elektrane u Černobilju. U širokom pojasu oko same zabranjene zone grada Pripjata danas žive ljudi koji se odavno ne bore sa posledicama radijacije, već sa imidžom ovog regiona koji važi za kontaminiranu zonu, iako to, trideset tri godine kasnije, odavno nije slučaj. Poljoprivreda u ovom kraju još uvek je uglavnom zabranjena, a britanski istraživači nadaju se da će njihova votka, dobijena od žita i vode iz ove zone, doprineti donošenju odluke da se u ove zaboravljene krajeve vrati život.

Naučnici su, predstavivši ovu neobičnu votku, ujedno predstavili i rezultate trogodišnje studije tla i vode u okolini Černobilja. Utvrdili su da se u žitu koje raste u ovom kraju mogu pronaći tragovi radijacije koji su tik iznad, izuzetno konzervativne, ukrajinske granice od 20 bekerela po kilogramu, kao i da se posle destilacije nivo radijacije smanjuje na nivo prirodnog zračenja. Voda koju su koristili dobijena je iz prirodnog rezervoara duboko ispod grada Černobilja, deset kilometara od nuklearnog reaktora. U ovoj vodi uopšte nisu pronađeni tragovi kontaminacije, i njen nivo zračenja odgovara prirodnoj radijaciji tog regiona.

Vođa projekt, Džim Smit, kaže da je vreme da ovaj kraj oživi.

- Mnoge napuštene zone mogu da ponovo postanu žitnice, bez potrebe za destilacijom. A mi smo ovim proizvodom želeli da podržimo ekonomiju naselja oko zabranjene zone, u kojima radijacija danas više ne predstavlja značajan rizik po zdravlje - rekao je.

Votka još uvek nije u slobodnoj prodaji, a prodavaće se, pre svega, turistima koji posećuju Černobilj.