Početna»Novosti»Vranac World Day obeležen je po treći put
06.10.2021.

Vranac World Day obeležen je po treći put

Proizvođači vranca i njihovi uvoznici širom sveta organizovali su brojne promocije vina ove sorte i pridružili se onlajn događaju koji je održan uživo u više gradova regiona

novost vranac world day obeležen je po treći put vinski magazin vino fino
Treći Vranac World Day okupio je zemlje Zapadnog Balkana kako bi se proslavila ova autohtona sorta grožđa. Ove godine, zajedničkim naporima Udruženja Vina Makedonije, Vinska akademije i udruženja Enologija, glavni događaj 5. oktobra ovog proslavljen je puta u hibridnom formatu. Proizvođači vranca i njihovi uvoznici širom sveta organizovali su brojne promocije vina ove sorte i pridružili se onlajn događaju koji je održan uživo u više gradova regiona.

U okviru Svetskog dana vranca organizovane su panel diskusije i masterklasovi sa vinskim profesionalcima koji su istraživali vranac kao sortu, kao i njegov potencijal. Više od 20 vrhunskih vinskih profesionalaca, novinara, vinskih sudija, somelijera, vinskih fotografa i blogera, kao i brojnih ljubitelja vina, posetili su mnogobrojne proizvođače vranca šrom regiona. Cilj ovog događaja je da se u celom svetu slavi ova sorta sa svim njenim jedinstvenim karakteristikama i potencijalom, da se istraži i dovede na svetsku vinsku scenu i vinograde širom sveta, s obzirom na njene jedinstvene prednosti, poput njegove otpornosti na klimatske promene.

Govoreći o vrancu, predsednik Udruženja Vina Makedonije Svetozar Janevski napomenuo je da je ova regionalna inicijativa ključni deo puta ka osiguranju zasluženog mesta u svetskoj vinskoj industriji.

,- Geografska rasprostranjenost vranca nije jedini razlog zajedničkog nastupa i promocije. Sve zemlje u regionu se suočavaju sa sličnim problemima u svojoj vinskoj industriji i pokušavaju da svoja vina promovišu na stranim tržištima. Ako se zajedno borimo za uspostavljanje vranca i drugih autohtonih sorti širom sveta, sve zemlje na Balkanu će imati koristi – rekao je Janevski.

Obeležavanje Svetskog dana Vranca započela je inicijativa udruženja Vina Makedonije 2019. godine kao pokušaj strateške promocije i pozicioniranja vranca na međunarodnoj vinskoj sceni,