Početna»Novosti»Vuk Vuletić na svetskom takmičenju somelijera
17.01.2023.

Vuk Vuletić na svetskom takmičenju somelijera

Naš kandidat braniće boje Srbije u Parizu od 7-12. februara, na nadmetanju The Best Sommelier of the World

novost vuk vuletić na svetskom takmičenju somelijera vinski magazin vino fino
Najuspešniji srpski somelijer Vuk Vuletić ove godine će predstavljati Srbiju na takmičenju za najboljeg somelijera na planeti, koje će se održati od 7-12. februara u Parizu. Vuk Vuletić je minulog decembra pobedio na konkursu za izbor takmičara koji će predstavljati Srbiju i njeno udruženje somelijera SERSA na ovom važnom nadmetanju.

Vuk Vuletić, koji je na kvalifikacijama izabran kao najspremniji kandidat za veliku borbu u Parizu, kaže za Vino & Fino da se već intenzivno priprema:

- Imam jako mnogo posla i treniran i više nego što mogu. Dva puta nedeljno imam treninge zajedno sa Predragom Gavrilovićem, a uključio se i Dušan Vranić koji pomaže u treningu senzorike. Nosim skripte i na posao. Ima još vrlo malo vremena do takmičenja, ali se nadam plasmanu ne manjem od polufinala – govori pobednik balkanskog somelijerskog nadmetanja 2018 godine i prvi somelijer iz Istočne Evrope koji je, 2018. godine, dospeo u polufinale svetskog prvenstva somelijera.

Glavnina takmičenja The Best Sommelier of the World održaće se u hotelu Pullman Montparnasse u Parizu, dok će veliko finale biti u Defense Areni – očekuje se spektakl koji će posmatrati oko 3.500 posetilaca. Četvrtfinale će biti održano od 8-9. februara, polufinale u petak, 10. februara i finale u nedelju, 12. februara. Ovo je prvi put posle 1989. godine da Francuska preuzima ulogu domaćina svetskog nadmetanja somelijera.

Titulu najboljeg somelijera na svetu 2019. godine odneo je, na takmičenju održanom u Antverpenu u Belgiji, nemački somelijer Mark Almert, dok je naš predstavnik u ukupnom poretku zauzeo 19. mesto od ukupno 66 takmičra.