Početna»Novosti»Zakazana najveća aukcija vina svih vremena!
31.01.2019.

Zakazana najveća aukcija vina svih vremena!

U Hong Kongu će na prodaju biti ponuđeno gotovo 17.000 boca vrhunskih vina, koja je decenijama sakupljala osoba poznata samo po nadimku "Transcendentni kolekcionar"

novost zakazana najveća aukcija vina svih vremena vinski magazin vino fino
Aukcijska kuća Sotbi za mart planira održavanje najskuplje vinske aukcije u istoriji. Na aukciji koja će se održati u Hong Kongu od 29. do 31. marta biće ponuđeno čak 16.889 boca vina, u 2.904 lotova, ukupne vrednosti od oko 26 miliona dolara! Najneverovatniji detalj ove aukcije je činjenica da sva vina dolaze iz jedne privatne kolekcije.

Ime kolekcionara nije poznato, a u Sotbiju za njega koriste ime "Transcendentni kolekcionar". Ovaj nejasni nadimak nije nimalo pomogao vinskim medijima širom sveta u pokušaju da otkriju ko je čovek koji je u jednom podrumu sakupio par hiljada boca legendarnog vina iz kuće Domaine Coche-Dury, koju je Robert Parker opisao kao "jednu od najboljih vinarija na planeti". Ta količina, kažu eksperti, verovatno prevazilazi i zalihe same vinarije. Tu su i vina kuća Domaine de la Romanee-Conti, Domaine Leroy, kao i ogromna kolekcija šampanjca koja obuhvata ceo portfolio kuće Dom Perinjon.

- Kao pravi kolekcionarski pionir, Transcendentni kolekcionar je još kao mlad čovek počeo da gradi svoj ukus, fokusirajući se na neka od najvoljenijih vina na svetu. Njegova strast i njegova vizija kulminirali su u stvaranju kolekcije kakva do sada nije viđena - navode u Sotbiju.

Do sada najveća aukcija vina na svetu održana je prošle godine, kada je ekspertska kuća Baghera Wines u Ženevi prodala kolekciju Anrija Žajea za oko 34 miliona dolara.